Bokmässan 2017. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTBokmässan 2017. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Bokmässan 2017. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Karin Olsson. Foto: THEO ELIAS LUNDGRENKarin Olsson. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Karin Olsson. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Vem bestämmer över den nya mysiga Bokmässan?

Publicerad

Bokmässan gör en missbedömning om man tror att man bara kan fortsätta som förut, skriver Karin Olsson.

KOMMENTAR | BOKMÄSSAN. På tåget hem från årets Bokmässa skrev jag en text. Maria Källsson, vd, skulle avgå. Och Nya Tider skulle portas. 

Det var inte svårt att bli sannspådd.

Bokmässan hade trängts in i ett hörn av de framgångsrika alternativa mässorna. En omvändelse under den kommersiella galgen var att vänta. Källsson lämnade också i höstas och nu kommer beskedet att högerextrema Nya Tider inte släpps in.

Det gick inte längre. Bokmässan måste få handla om böcker och läsning, inte om högernationella tidningar i marginalen. Det är i sig inte svårt att hålla med om, även om jag har tillhört dem som envist argumenterat för en frihetlig hållning gentemot utställarna.

Men kommunikén från Bokmässan innehåller inte något om formerna för det nya mysiga mässgolvet. Kommer man även att kasta ut Lenin-gänget som blivit något av en obehaglig institution? Ska utställarna skriva under en värdegrund innan man får hyra monterplats? Får man sälja litteratur med antidemokratiska åsikter?

Eller är den nya linjen rent godtycke?

 

LÄS MER – Karin Olsson: Bojkottarna kommer att gå segrande ur striden om Bokmässan

"Crimetime Göteborg"

Den principiellt viktiga frågan hänger i luften. Har inte Bokmässan förstått att detta varit en debatt på riktigt, en symbolfråga om hur vi ska se på vår offentlighet och hur yttrandefriheten förverkligas, även för våra meningsmotståndare?

Obekymrat meddelar man i stället att det ska startas en podcast för författare och satsas på "Crimetime Göteborg", serier och kompetensutveckling för lärare samt bibliotekarier. Inget fel med det (även om deckarna väl har nog med utrymme ändå och författarpodcastar knappast är en bristvara). 

Jag är övertygad om att Bokmässan gör en missbedömning om man tror att man bara kan fortsätta som förut. 

Kanske biter sig de alternativa mässorna fast. Kanske har attraktionen i den breda uppslutningen mattats av i en splittrad tid, där man hellre söker trygga rum och meningsfränder i filterbubblor. Kanske går Bokmässan en lika tynande framtid till mötes som systermässan Meg – mediedagarna – som blivit en alltmer uttunnad historia för varje år.

Men innan man överhuvudtaget kan gå vidare från årets publikfiasko och trist homogena mässgolv, måste ledningen redovisa en principiellt hållbar linje kring gränsdragningarna.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen/GT.

 

FOTNOT. Artikeln rättades 29/11. 

 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag