Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vem bestämmer över den nya mysiga Bokmässan?

Bokmässan 2017.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Karin Olsson.
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Bokmässan gör en missbedömning om man tror att man bara kan fortsätta som förut, skriver Karin Olsson.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | BOKMÄSSAN. På tåget hem från årets Bokmässa skrev jag en text. Maria Källsson, vd, skulle avgå. Och Nya Tider skulle portas. 

Det var inte svårt att bli sannspådd.

Bokmässan hade trängts in i ett hörn av de framgångsrika alternativa mässorna. En omvändelse under den kommersiella galgen var att vänta. Källsson lämnade också i höstas och nu kommer beskedet att högerextrema Nya Tider inte släpps in.

Det gick inte längre. Bokmässan måste få handla om böcker och läsning, inte om högernationella tidningar i marginalen. Det är i sig inte svårt att hålla med om, även om jag har tillhört dem som envist argumenterat för en frihetlig hållning gentemot utställarna.

Men kommunikén från Bokmässan innehåller inte något om formerna för det nya mysiga mässgolvet. Kommer man även att kasta ut Lenin-gänget som blivit något av en obehaglig institution? Ska utställarna skriva under en värdegrund innan man får hyra monterplats? Får man sälja litteratur med antidemokratiska åsikter?

Eller är den nya linjen rent godtycke?


LÄS MER – Karin Olsson: Bojkottarna kommer att gå segrande ur striden om Bokmässan

"Crimetime Göteborg"

Den principiellt viktiga frågan hänger i luften. Har inte Bokmässan förstått att detta varit en debatt på riktigt, en symbolfråga om hur vi ska se på vår offentlighet och hur yttrandefriheten förverkligas, även för våra meningsmotståndare?

Obekymrat meddelar man i stället att det ska startas en podcast för författare och satsas på "Crimetime Göteborg", serier och kompetensutveckling för lärare samt bibliotekarier. Inget fel med det (även om deckarna väl har nog med utrymme ändå och författarpodcastar knappast är en bristvara). 

Jag är övertygad om att Bokmässan gör en missbedömning om man tror att man bara kan fortsätta som förut. 

Kanske biter sig de alternativa mässorna fast. Kanske har attraktionen i den breda uppslutningen mattats av i en splittrad tid, där man hellre söker trygga rum och meningsfränder i filterbubblor. Kanske går Bokmässan en lika tynande framtid till mötes som systermässan Meg – mediedagarna – som blivit en alltmer uttunnad historia för varje år.

Men innan man överhuvudtaget kan gå vidare från årets publikfiasko och trist homogena mässgolv, måste ledningen redovisa en principiellt hållbar linje kring gränsdragningarna.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen/GT.


FOTNOT. Artikeln rättades 29/11.