Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varken flygresan eller Trump är stora miljöboven

Donald Trump.
Foto: DAVID MAXWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jojje Olsson.
Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA

Det största hotet mot klimatet är vare sig Donald Trump eller flygresan till Thailand. Jojje Olsson om att Kina i dag släpper ut mer koldioxid än USA och EU tillsammans – och fortsätter öka användningen av fossila bränslen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | KLIMAT. Mellan 2014 och 2016 stod de globala utsläppen av växthusgaser stilla. Det var en välbehövlig vilostund för glaciärer och regnskogar. Men 2017 ökade de på nytt, och i år förväntas utsläppen växa ännu mer.

Detta har inget med Donald Trump att göra. Trots utträdet ur Parisavtalet, så släppte USA i fjol ut mindre koldioxid än på 25 år. Det har heller inte särskilt mycket att göra med våra omtalade Thailandsresor. Krigsrubrikerna till trots så står flygindustrin enligt Europakommissionen för drygt två procent av världens växthusgaser.

Anledningen är så enkel som att Kina ökade sina koldioxidutsläpp i fjol, och förväntas öka dem med ytterligare cirka fem procent i år. Detta enligt Greenpeace, som tidigare i år underströk att detta beror på stora investeringar i kol- och oljeindustrin.

Smutsigt kol utgör basen i den kinesiska framgångssagan. Därför står landet i dag för nästan 30 procent av hela världens koldioxidutsläpp, jämfört med USA:s knappa 15 procent och under 10 procent för EU. Redan 2014 gick Kina om EU även i utsläpp per capita. Enligt Världsbanken släpper Kina nu ut nästan dubbelt så mycket koldioxid per invånare som Sverige.

Kina ökar andel fossila bränsen

“Det är Kina som avgör huruvida de globala utsläppen kommer nå sin topp snart”, sade professor Niklas Höhne, medgrundare till NewClimate Institute, till Financial Times när tidningen uppmärksammade Greenpeaces siffror. Höhne tillade att utsikterna för 2018 är dåliga, med tanke på att Kina i år planerar öka användningen av fossila bränslen.

Kinas myndigheter missar sällan en chans att framhålla landet som världsledande i investeringar i förnyelsebar energi, och ansvarigt genom att stanna kvar i Parisavtalet. Båda dessa påståenden är förvisso sanna. Men inget av dem innebär att Kinas utsläpp minskar.

Parisavtalet var ingen klar produkt med förbestämda kvoter. Tvärtom fick varje land under förhandlingarna uppge hur långt man var redo att gå för att rädda klimatet. USA lovade minska sina utsläpp med en fjärdedel till år 2025. EU gick ännu längre i och med ett bindande löfte att minska växthusgaserna med 40 procent innan 2030.

Redan på förhand uppgav dock de kinesiska delegaterna att man inte tänkte avge några löften alls. Landet satte blott upp en icke-bindande målsättning att försöka toppa koldioxidutsläppen “kring år 2030”. Enligt den nya rapporten från FN:s klimatpanel IPCC har vi ett dussin år på oss att agera resolut om jordens uppvärmning ska hållas under 1,5 grader. Alltså precis lika länge som Kina enligt Parisavtalet kan fortsätta öka sina utsläpp.

Man i luftföroreningarnas Peking.
Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Mer kolkraft

Det är också precis vad som sker. För gröna investeringar till trots, så bygger Kina samtidigt ut för fossila bränslen. Vid slutet av 2016 kungjorde landets myndigheter en planerad ökning av kolkraftens kapacitet med 19 procent under de kommande fem åren. International Energy Agency uppskattar att Kina kommer stå för en över en fjärdedel av alla nya koleldade kraftverk som byggs fram till år 2040.

“Energi” står för cirka två tredjedelar av världens utsläpp – mångdubbelt mer än “transport”, av vilket flygindustrin bara utgör en bråkdel. 

Enligt Världsbankens senaste kompletta statistik från 2015 så producerar Kina över 70 procent av sin energi genom att bränna kol. Detta kan jämföras med 34,24 procent i USA, 25,35 procent i EU och 0,67 procent i Sverige.

Att de globala utsläppen stod stilla 2014-2016 berodde på en tillfällig minskning av statliga investeringar i den kinesiska ekonomin. Kinas omställning till service- och konsumtion gick dock trögare än förväntat. Men för att slå vakt om sitt maktmonopol måste kommunistpartiet samtidigt se till att ekonomin fortsätter växa.

Därför – konstaterades det nyligen i Financial Times – har Kina nu återgått till “den gamla metoden” av tillväxt, där ekonomin hålls i gång med hjälp av investeringar och vita elefanter. Detta kan ses av att Kinas stålproduktion i fjol var den högsta någonsin och har fortsatt öka i år , trots tidigare löften om att minska den stora överkapaciteten i denna smutsiga industri.

Kineser lyxkonsumerar

Förvisso köper vi mycket av vad Kina tillverkar. Men det är en oerhört förlegad bild att världens alla rika konsumenter är västerlänningar. Enligt konsultbolaget Bain & Company stod Kina för 32 procent av världens lyxkonsumtion i fjol. Andelen väntas öka till närmare hälften till år 2025.

Bland de tio länder i världen med flest dollarmiljardärer är nu sex stycken asiatiska. Leva i tron på att klimatet kan räddas bara den västerländska överkonsumtionen stoppas är således helt fel.

Denna text avser inte att skylla klimatförändringarna på Kina, eller föreslå att vi inte bör göra något åt våra egna utsläpp. Men för att lösa ett problem måste det först formuleras på rätt vis.

Klimatförändringarna tar nämligen ingen hänsyn till att USA och Europa historiskt varit värre förorenare än Asien. Matematiken är tyvärr lika enkel som brutal. Kina släpper i dag ut mer koldioxid än USA och EU tillsammans. Kina ökar, medan USA och EU minskar.

Det spelar alltså föga roll vad Donald Trump säger, eller om alla världens alla flygplan körs till skroten. Så länge Kina fortsätter expandera kol och olja i nuvarande takt kommer vare sig isbjörnar eller orangutanger få några mer välbehövliga vilostunder innan det är för sent.


Jojje Olsson är Kina-kännare och skribent på Expressens kultursida, bosatt i Taiwan. Hans senaste böcker är "De kidnappade Kinasvenskarna" och "Fängslad, förnedrad och svartmålad – Kinas behandling av den svenska förläggaren Gui Minhai".


LÄS MER - Victor Malm: Nej, klimatkrisen är inte världens största nyhet 

LÄS MER - Anna Hellgren: Om vi inte gör något nu går allt åt helvete