Almedalsveckan skulle behöva en bojkottrörelse

Den politiska klassen festar på Almedalens DJ-battle 2012. På bilden Mikael Damberg, Carin Jämtin och Magdalena Andersson, samt Karl-Petter Thorwaldsson.
Foto: SVEN LINDWALL
Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida.
Foto: YLWA YNGVESSON
Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida.
Foto: YLWA YNGVESSON
Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida.
Foto: YLWA YNGVESSON

Tystnaden om Nordiska motståndsrörelsens medverkan i Almedalen är en vanheder för den politiska klassen, skriver Per Wirtén.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I veckan beslutade Svenska Pen att delta på Bokmässan. Debatten för eller mot bojkott har rört upp passionerade stormar. Hur ska man förhålla sig till antidemokratiska rasister? Alla verkar ha en åsikt.

Om några veckor öppnar en annan mässa, den politiska i Almedalen. Där är situationen mer allvarlig. Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ska under de tre sista dagarna ha en egen monter. Men på ledarsidorna råder nedsläckt tystnad. Ingen verkar ha en åsikt.

I båda fallen har arrangörerna spridit osäkerhet, inte bara om reglerna utan också om sina egna roller. Kommentarerna från Almedalen var i början genant svajiga. De lyckades sedan förvandla hela problemet till ett avpolitiserat ordningsärende, trots att det handlar om svåra och grundläggande värderingsfrågor om toleransens gränser. 


LÄS MER - Per Wirtén: SVT:s motstånd mot mångfald är pinsamt


NMR propagerar för avrättningar

NMR är en våldsrörelse. De propagerar för att avrätta statsministern och andra i regeringen. Hälften av deras aktiva medlemmar har enligt Expo fällts för våldsbrott. Några av dem står nu åtalade för två allvarliga attacker i Göteborg, mot en facklig organisation och ett asylboende. Avsikten var att skrämma, skada och döda. De har inte bara åsikter, de omvandlar dem i handling, i politiskt våld. Nu ska de ha en monter mellan Ica och Amnesty.

Finns det någon enda deltagande organisation, förutom Feministiskt Initiativ, som ens haft egna diskussioner om att demonstrativt vända Almedalen ryggen - facket, människorättsförsvarare, kyrkan, någon?

Jag tänker delta på Bokmässan. I fallet med Nya Tider har jag kommit till slutsatsen att den repressiva toleransen är ett starkare vapen än utestängning. Men NMR är något annat. De som väljer det politiska våldet har överskridit en avgörande gräns. Almedalsveckan behöver en bojkottrörelse.

Alla diskussioner om Bokmässan hedrar det litterära Sverige. De har avslöjat en vilja till moraliskt ansvar. På samma vis är tystnaden om Almedalen en vanheder för den politiska klassen.


Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater".