Den politiska klassen festar på Almedalens DJ-battle 2012. På bilden Mikael Damberg, Carin Jämtin och Magdalena Andersson, samt Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: SVEN LINDWALLDen politiska klassen festar på Almedalens DJ-battle 2012. På bilden Mikael Damberg, Carin Jämtin och Magdalena Andersson, samt Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: SVEN LINDWALL
Den politiska klassen festar på Almedalens DJ-battle 2012. På bilden Mikael Damberg, Carin Jämtin och Magdalena Andersson, samt Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: SVEN LINDWALL
Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: YLWA YNGVESSONPer Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: YLWA YNGVESSON
Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: YLWA YNGVESSON
Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: YLWA YNGVESSONPer Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: YLWA YNGVESSON
Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: YLWA YNGVESSON
Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: YLWA YNGVESSONPer Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: YLWA YNGVESSON
Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: YLWA YNGVESSON

Almedalsveckan skulle behöva en bojkottrörelse

Publicerad

Tystnaden om Nordiska motståndsrörelsens medverkan i Almedalen är en vanheder för den politiska klassen, skriver Per Wirtén.

I veckan beslutade Svenska Pen att delta på Bokmässan. Debatten för eller mot bojkott har rört upp passionerade stormar. Hur ska man förhålla sig till antidemokratiska rasister? Alla verkar ha en åsikt.

Om några veckor öppnar en annan mässa, den politiska i Almedalen. Där är situationen mer allvarlig. Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ska under de tre sista dagarna ha en egen monter. Men på ledarsidorna råder nedsläckt tystnad. Ingen verkar ha en åsikt.

I båda fallen har arrangörerna spridit osäkerhet, inte bara om reglerna utan också om sina egna roller. Kommentarerna från Almedalen var i början genant svajiga. De lyckades sedan förvandla hela problemet till ett avpolitiserat ordningsärende, trots att det handlar om svåra och grundläggande värderingsfrågor om toleransens gränser. 

 

LÄS MER - Per Wirtén: SVT:s motstånd mot mångfald är pinsamt

 

NMR propagerar för avrättningar

NMR är en våldsrörelse. De propagerar för att avrätta statsministern och andra i regeringen. Hälften av deras aktiva medlemmar har enligt Expo fällts för våldsbrott. Några av dem står nu åtalade för två allvarliga attacker i Göteborg, mot en facklig organisation och ett asylboende. Avsikten var att skrämma, skada och döda. De har inte bara åsikter, de omvandlar dem i handling, i politiskt våld. Nu ska de ha en monter mellan Ica och Amnesty.

Finns det någon enda deltagande organisation, förutom Feministiskt Initiativ, som ens haft egna diskussioner om att demonstrativt vända Almedalen ryggen - facket, människorättsförsvarare, kyrkan, någon?

Jag tänker delta på Bokmässan. I fallet med Nya Tider har jag kommit till slutsatsen att den repressiva toleransen är ett starkare vapen än utestängning. Men NMR är något annat. De som väljer det politiska våldet har överskridit en avgörande gräns. Almedalsveckan behöver en bojkottrörelse.

Alla diskussioner om Bokmässan hedrar det litterära Sverige. De har avslöjat en vilja till moraliskt ansvar. På samma vis är tystnaden om Almedalen en vanheder för den politiska klassen.

 

Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater".

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag