Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför ska Benny Fredriksson få full lön?

Benny Fredriksson.
Foto: JAN DÜSING
Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
"Slöseriombudsmannen" Johan Gustafsson
Foto: Skattebetalarna

Kulturhuset Stadsteaterns vd i Stockholm Benny Fredriksson lämnade sin post efter avslöjanden om problematisk arbetsmiljö.

"Slöseriombudsmannen" Johan Gustafsson ifrågasätter varför Fredriksson fortfarande ska få över 130 000 i lön varje månad av skattebetalarna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | KOMMUNAL KULTUR. I början av december stod det klart att Benny Fredriksson på egen begäran slutar som vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i spåren av Metoo. Många förvånades över att en hög chef som fått utstå så hård kritik i medier för år av missgrepp inte avskedades, utan fick möjlighet att själv avgå. Dessvärre visar våra efterforskningar att Benny Fredriksson fortfarande är anställd av Stockholms stad. Notan på över 200 000 kronor i månaden står skattebetalarna för.

Vi har granskat turerna kring Benny Fredrikssons avgång och kan nu avslöja att Fredriksson fortfarande är anställd i staden, med full lön. Det hade nog stuckit i ögonen på de flesta om det hände i ett privat företag, men Kulturhuset Stadsteatern är ett kommunalt bolag.

När vi frågade Kulturhuset Stadsteatern och Stockholms stad hur mycket de fortsätter att betala ut till Benny Fredriksson varje månad ville de först inte svara på våra frågor, men till slut fick vi svaret att Benny Fredriksson går hemma med full lön, eller 131 600 kronor i månaden. Med arbetsgivaravgifter och tjänstepensionsavtal landar kostnaden på över 200 000 kronor i månaden. Det är pengar som hade kunnat användas i välfärden eller kulturen.

Benny Fredrikssons villkor

Stadsteaterns personal har vittnat om en hårdhänt ledarstil som skapat en tystnadskultur där ingen vågade kritisera ledningen. I medier beskriver de en arbetsplats där sextrakasserier och andra övergrepp har förekommit. På ansvarstagande arbetsplatser hade detta lett till uppsägning och avsked.

När vi konfronterade Kulturhuset Stadsteatern med uppgifterna att Fredriksson fortfarande kvitterar ut lön hänvisade de oss vidare till Stockholms stad. Kulturhuset Stadsteatern meddelade till slut att "Benny Fredrikssons anställning och villkor utreds för närvarande inom Stockholms stadshus AB". En märklig ordning då de tidigare meddelat att Fredriksson själv valt att sluta. Frågorna hopar sig – vad kan finnas att utreda? 

Härvan på Kulturhuset Stadsteatern

Föreningen Skattebetalarna driver sedan 2010 Slöseriombudsmannen. Resultatet av våra granskningar är tyvärr nedslående. Inte bara för att pengar slösas bort på grund av felaktiga beslut, undermåliga analyser, slarv och ren korruption utan också för att de som får ansvaret att förvalta våra gemensamma resurser inte verkar lära av sina misstag och felsteg. Härvan i Kulturhuset Stadsteatern är ett av de värsta exemplen på slöseri med skattepengar som vi har avslöjat under de här åren.

De som är ansvariga för hanteringen av Fredriksson måste förklara sig, varför hanteringen ser ut som den gör och ta konsekvenserna. I detta fall är inte slöseriet med skattepengar det mest upprörande, utan att människor under lång tid farit illa. Att detta inte får andra konsekvenser än att den ansvarige går hemma med full lön utan att lyfta ett finger är direkt stötande. 


Av Johan Gustafsson

Johan Gustafsson är chef för Slöseriombudsmannen, som drivs av av föreningen Skattebetalarna.


LÄS MER – Gunilla Brodrej: Det är lättare att andas i ett hus utan despoter 


I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång med PM Nilsson och Göran Greider om bildningskultur och folkhälsa för barn. Programmet finns också som podcast.