Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför pratar en Sverigevän ungerska i riksdagen?

SVERIGEVÄN? Riksdgsledamot Kent Ekeroth.
Foto: SVEN LINDWALL
Kulturchef Karin Olsson.
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Det är ironiskt att Kent Ekeroth kallar sig för Sverigedemokrat. Han avskyr ju sitt land, djupt och innerligt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | KONSTNÄRLIG STYRNING. I riksdagens talarstol kallade han häromdagen Sverige för "konstigt" och den "mest extrema av alla världens demokratier". Ungern däremot avgudar han, liksom dess premiärminister. "Ärade Viktor Orbán. Stort tack för att du står upp för Europa", sa han sentimentalt på ungerska. 

Folket som en gång bekämpade turkarna, slåss nu mot de vänsterliberala krafterna med judar som George Soros i spetsen, mässade Ekeroth när han fått slut på ungerska glosor. Just ordet "judar" utelämnade han, men vi vet ändå alla vad det är han vill få sagt.

Den ungerska regeringen och dess myndigheter gör nämligen precis likadant. Använder den judiske finansmannen med ungersk härkomst för att underblåsa antisemitism och bygga berättelsen om ett enhetligt kristet land. I Gabriel Byströms aktuella bok "Med Guds hjälp – om religion och politik i Ryssland, Polen och Ungern" berättar han om ungerska historiker som i dag på allvar argumenterar för att Jesus var en skytisk-ungersk prins! Och inte blott en fattig jude från Nasaret.

Föregångslandet Ungern

SD:s partisekreterare Richard Jomshof och nu avhoppade Erik Almqvist har också framhållit Ungern som ett föregångsland. Och att Sverigesdemokraternas kulturpolitik har tagit intryck av Orbáns strategi att utsätta medier, museer och andra kulturinstitutioner för ideologisk rensning och nationalkonservativ idéproduktion är helt uppenbart.

Det är livsfarligt att rigga system som möjliggör en sådan styrning, också i Sverige.

När Ola Wong i Svenska Dagbladet i går uppmärksammade flera svenska bokförläggare som varnar för att politikerna med hjälp av litteraturstödet styr innehållet börjar det att osa katt. Kulturrådet ska beakta "jämställdhet, HBTQ, mångfald och tillgänglighet". Förläggaren Kristoffer Lind säger om myndighetens direktiv, som sätter upp ytterligare kriterier, att "samtliga krav utom det första innebär att kvaliteten är underordnad de politiska målen". Detta märks tydligt i bokutgivningen, menar han.

Även regeringens färska förslag till nytt presstöd innehåller tankar om att pengarna ska fördelas efter luddiga mångfalds-och kvalitetskriterier, vilket har fått yttrandefrihetsexpert Nils Funcke att rasa i Expressen. 


LÄS MER - Karin Olsson: Kulturpolitiken visar SD:s bruna böjelser 

Filminstitutet ökar kontroll

På sajten Tv-dags varnar kulturskribenten Hynek Pallas i sin tur för att Svenska Filminstitutet fjärmar sig från traditionen att det är filmregissörens vision som ska förverkligas. Istället ökar Filminstitutet sin kontroll över produktion och innehåll. Östeuropakännaren Pallas drar paralleller till, just det, Ungerns kulturpolitik.

Välvilliga politiska ambitioner med kultur-och mediestöd kan tyckas harmlösa, men måste ifrågasättas. Vårt kulturliv får inte drillas i anpasslighet. 

Jag vill inte ge en Kent Ekeroth, som någon gång kan ta klivet från riksdag till regeringskansli, verktyg att forma ett Sverige som han gillar lite mer.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.


I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång med PM Nilsson och Göran Greider om bildningskultur och folkhälsa för barn. Programmet finns också som podcast.