Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, ,Mattias Karlsson hängde ut två ungdomar, kopplade dem till terror och påstod att de "vistas här illegalt", vilket inte visade sig stämma. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURESSverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, ,Mattias Karlsson hängde ut två ungdomar, kopplade dem till terror och påstod att de "vistas här illegalt", vilket inte visade sig stämma. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, ,Mattias Karlsson hängde ut två ungdomar, kopplade dem till terror och påstod att de "vistas här illegalt", vilket inte visade sig stämma.  Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Foto: PER WAHLBERG / PER WAHLBERGFoto: PER WAHLBERG / PER WAHLBERG
 Foto: PER WAHLBERG / PER WAHLBERG

Varför inte dra gränsen vid rasism?

Publicerad

Ida Ölmedal svarar Göteborgs-Postens politiska redaktör Alice Teodorescu om Sverigedemokraterna.

POLITIK | REPLIK. När Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson hänger ut två invandrarungdomar som “illegala”, och potentiella terrorister, säger det något om kärnan i partiets politik. Gång på gång visar den högsta ledningen en syn på svenskhet som utgör ett potentiellt hot mot svenskar med invandrarbakgrund eller minoritetstillhörighet. Mattias Karlsson har tidigare sagt att Zlatan Ibrahimovic inte är svensk. Partisekreterare Richard Jomshof har skrivit att den moderata politikern Kahin Ahmed (M) inte är välkommen i Sverige och resonerat om att judiskt liv i Sverige inte är ett problem "eftersom den judiska gruppen är så pass liten"

När Jimmie Åkesson i veckans partiledardebatt i riksdagen avkrävdes svar om kollegernas rasism, valde han, i stället för att ta avstånd, att kalla frågorna ohederliga. I "Agenda" attackerade han till och med en av de ungdomar som hängts ut. 

Mattias Karlsson hängde ut två ungdomar, kopplade dem till terror och påstod att de "vistas här illegalt", vilket inte visade sig stämma.

Så långt inget nytt – det är välbekant att Sverigedemokraterna spelar ett dubbelspel där man låter den radikala nationalismen och kulturrasismen lysa igenom, för att i nästa stund skylla på misstag, “isolerade händelser” eller “omognad”. Fokus läggs på den som ställer frågan, som anklagas för att “brunsmeta”. Det är sorgligt att se borgerliga opinionsbildare spela med i den charaden. 

GP Ledare och SD

Alice Teodorescu skriver i sin replik att en alliansregering "enbart kan existera med någon form av passivt eller aktivt stöd från SD". Hon beskriver också – hederligt, till skillnad från många andra debattörer på samma flank – hur detta stöd kan se ut: som Vänsterpartiets stöd till Socialdemokraterna. Hon öppnar alltså, såvitt jag förstår, för att ta Sverigedemokraternas stöd för kärnan i politiken, budgeten.

Men jämförelsen med Vänsterpartiet understryker problemet med Teodorescus linje. 

Det går förstås inte att jämföra partierna: Sverigedemokraterna är ett parti genomsyrat av rasism och utgör, till skillnad från Vänsterpartiet, ett direkt hot mot demokratiska institutioner och mot människor som lever i Sverige. Det vet sannolikt Teodorescu.

 

LÄS MER – Isobel Hadley-Kamptz: Därför ska Moderaterna inte samarbeta med SD

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna

Däremot tycks hon inte se att det också finns en avgörande skillnad vad gäller beroendet: Vänsterpartiet är ett ytterkantsparti. De skulle, när det kommer till kritan, aldrig fälla en socialdemokratisk regering. Sverigedemokraterna, däremot, har knappast några problem med att säga farväl till en borgerlig regering om de inte får genomslag för sina hjärtefrågor – och då handlar det om områden där en liberal inte borde vilja vika en tum. 

Sverigedemokraternas ekonomiska politik må ha förflyttats åt höger under den senaste mandatperioden, men partiets huvudsakliga ärende förblir invandrarfientligt och nationalistiskt. Att stödja sig på Sverigedemokraterna skulle därför innebära gradvis anpassning till deras politik på dessa områden. De kommer inte att vara nöjda med att hjälpa Alliansen att sänka en skatt här och där – det är heller inte vad deras väljare förväntar sig av dem. Det mest sannolika sättet för borgerligheten att uppnå ett stabilt SD-stöd är att utkämpa och vinna en segdragen tävling med Socialdemokraterna i (förtäckt) invandrarfientlighet. 

 

LÄS MER – Karin Olsson: Kulturpolitiken avslöjar SD 

Liberalism och nationalism

Det är en fråga om ideologi och långsiktig riktning. Liberalismen är nationalismens motpol. En borgerlighet vars strategi är att stödja sig på Sverigedemokraterna kommer att röra sig åt ett isolationistiskt och auktoritärt håll. Man kommer att behöva jämka ihop sig med Sverigedemokraternas syn på asylsökande som illegala och invandrare som parasiter. 

En ledarsida med beteckningen “liberal” borde bekämpa den rörelsen, inte stå i främsta ledet för den. 

Alice Teodorescu försäkrar att man kan klara dessa dilemman genom att sätta tydliga gränser. Frågan är var de gränserna sätts, om inte vid regelrätt rasism?

 

Läs Ida Ölmedals första text: Dags att kräva Mattias Karlssons avgång 

Läs Alice Teodorescus replik: Regeringsfrågan lockar fram fula tjuvnyp om SD

 

Ida Ölmedal är redaktör på Expressens kultursida.

Läs fler texter av Ida Ölmedal här. 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag