Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vaccinen kommer inte räcka till alla

En volontär injiceras med Astra Zenecas coronavaccin.
Foto: JOHN CAIRNS / AP TT NYHETSBYRÅN
Coronavirus.
Foto: STELLA PICTURES/AVALON
Shora Esmailian.
Foto: José Figueroa

Rika västländer har redan säkrat coronavaccin så det räcker och blir över.
Shora Esmailian manar till jämlik fördelning till alla riskgrupper – oavsett hemvist. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. ”Vi har säkrat vaccin till över tio miljoner människor, det vill säga hela Sveriges befolkning”. Nyheten utannonserades i förra veckan av socialminister Lena Hallengren och för några dagar sedan meddelade regeringen att Folkhälsomyndigheten får 4,5 miljarder kronor för att köpa in vaccin mot covid-19. Dessutom ingår Sverige i fyra vaccinationsavtal inom ramen för de gemensamma EU-upphandlingarna. 

Så fort ett vaccin visar sig fungera kan massvaccinering starta, kanske redan i januari. Vi har dessutom så det räcker till alla. Liknande strategier har USA, Kanada, Storbritannien, Nya Zeeland, EU och andra rika ekonomier. De har bokat upp miljarder doser hos de läkemedelsföretag som i skrivande stund deltar i kapplöpningen till motgiftet. Storbritannien tror att man vid påsk har hunnit vaccinera riskgrupperna och ute i regionerna i detta land pågår febril planering för hur vaccinering av miljoner ska gå till.

Kan vi alltså pusta ut nu? Välkomna 2021 som året då vi blir immuna och utropa ett fyrfaldigt leve till regeringen som i förväg lagt beslag på alla doser som kan behövas?

När rika länder lägger beslag på miljarder doser i förväg.

Det är naturligtvis glädjande att det på mindre ett år har producerats vaccin. Men det är en försvinnande liten del av världens befolkning som kan jubla. När rika länder lägger beslag på miljarder doser i förväg finns ytterst lite kvar till resten – det vill säga, de som inte kan få fram så stora summor som krävs för att bunkra upp doser. Som det ser ut nu kan många länder i det globala syd inte få tag på vaccin förrän 2024.  

Just detta scenario ville man undvika i början av pandemin. Nästan alla länder (dock inte Trumps USA) gick samman i alliansen Covax, under Världshälsoorganisationens beskydd, vars uppgift är att distribuera doser rättvist. Fattiga länder bad om att misstagen från aids-epidemien – där en hiv-infektion var lika med döden i Afrika, men inte i USA och Europa som hade tillgång till dyra bromsmediciner – inte skulle upprepas. Denna gång skulle inte människovärde mätas efter hudfärg och plånbok. Men så ser det alltså ut att bli, löftena till trots. Covax har redan svårt att få tag på de doser som skulle säkras för de allra mest sårbara i fattiga länder.

Vi må alla sitta i samma båt, men som bekant är det de i första klass som har närmast till livbåtarna. Världens rika länder hade kunnat välja en annan väg denna gång: att faktiskt se till att de mest utsatta, oavsett hemvist, vaccineras först.

Sverige kan ännu avstå från att delta i vaccinationsnationalismen. Vi kan lova bort doser som inte är till för riskgrupper och uppmana grannländer och EU att göra detsamma. När de allra sköraste runtom i världen har fått immunitet kan vi vaccinera resten av befolkningen. Och på så sätt ha hedern i behåll. Shora Esmailian är författare, journalist och medarbetare på Expressens kultursida. 
Mellanrubrik: Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=76263&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.