Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Tror du det blir diktatur om V får inflytande?”

Magnus Utvik och Kajsa Ekis Ekman gästar Kultur-Expressen. Foto: Expressen TV
Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Allt oftare talar liberaler om Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som de två "ytterkantspartierna" som måste isoleras.

Men går det att jämföra dem på det sättet?

– Det är slappt och det är demagogi, säger Kajsa Ekis Ekman i säsongsstarten av Kultur-Expressen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | KULTURDEBATT. I säsongspremiären av kulturredaktionens veckomagasin för kultur-och samhällsdebatt möts författarna Magnus Utvik och Kajsa Ekis Ekman. Magnus Utvik kom nyligen med boken "Partiet på kant med (v)erkligheten" om Vänsterpartiets historia av samröre med och sympati för kommunistdiktaturer. Han har också skrivit boken "Med Stalin som Gud – tre tonår i en kommunistisk sekt" om sin tid i KPS, Kommunistiska Partiet i Sverige. 

Han förstår mycket väl varför Vänsterpartiet beskrivs som ett ytterkantsparti..

– Det är det enda partiet som vill avskaffa kapitalismen. Bara det att man vill införa socialism när man ser hur det har gått fram till 1991 är häpnadsväckande.
Kajsa Ekis Ekman tycker att diskussionen börjar i fel ände.

– Hela idén om kanter och extremer är ganska ointelligent, för den beror på var man sätter mitten. Det där flyter ju hela tiden. Man ska inte ha en sådan horisontell bild av politiken, där mitten står för allt som är bra och så finns kanterna där det är "farligt". Mitten kan också vara extrem. Bara idén att vi ska ha ett Sverige med klyftor kan ses som otroligt extrem. Jag tycker att vi i stället ska tala om vilket samhälle vi ska ha och sluta tala om kanter och extremer, säger hon.

Borgerlig retorik

Magnus Utvik ser tvärtom en logik i att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna hamnar i samma hörn i den borgerliga retoriken.

– SD har kommit in som en stark politisk kraft i riksdagen. Då är det inte så konstigt om man som borgerlig eller liberal väljare klumpar ihop dem och ser att båda står för två ytterligheter i svensk politik och har sin grund i totalitära ideologier, säger han.

Kajsa Ekis Ekman tycker att stämplandet av partier som ytterkant är "slappt".

– Framförallt är det slappt och det är demagogi. Det är ett sätt att inte tala om sakfrågor. När vänstern kräver gratis glasögon för barn, nej då ska vi i stället tala om kommunism! Alla partier har en dålig historia. Moderaterna har varit emot rösträtt, Liberalerna har stött kriget i Irak, Centern har kopplingar till nazismen. Om man ska gå till historien finns det inget parti som man kan rösta på, förutom möjligen Miljöpartiet. Men flyktingöverenskommelsen, hur många har inte dött på grund av den?
Skulle du kalla SD ett ytterlighetsparti?

– Den terminologin är inte intressant. Men det är ett rasistiskt parti och jag är emot rasism, så jag är emot dem, säger hon.

Fly från historien

Magnus Utvik säger att han hört Kajsa Ekis Ekmans argument om Vänsterpartiet många gånger förut.

– Det är ett enkelt sätt att fly ifrån vänsterns mycket mörka historia. Vänsterpartiet är det enda partiet som firar hundra år av solidaritet där man gett fan i 400 miljoner förtryckta människor i öststaterna. Man har inte bara stött regimerna, utan man stödde inte demokratirörelserna, inte den socialistiska oppositionen eller uppbyggnaden av fackföreningsrörelser som Solidaritet. Det sveket har inget annat parti i Sverige, det är helt exceptionellt. 

Kajsa Ekis Ekman slår tillbaka. Hon utmanar Magnus Utvik med frågan om han tror det blir diktatur och folkmord om Vänsterpartiet får politiskt inflytande. Han svarar nekande. 

Ekis Ekman betonar också återigen de andra partiernas mörka kapitel.

– Men snälla du, högern då? Man har konstant kämpat emot rösträtten i Sverige och utomlands, man har stött kolonialkrigen, man har stött kriget i Vietnam, man har stött apartheid, man stöder fortfarande apartheidstaten Israel, man har stött alla invasioner i Mellanöstern och i Latinamerika. Hur många döda har man inte på sitt samvete?

 

Se hela meningsutbytet i tv-spelaren nedan eller lyssna som podcast.
MER KULTUR-EXPRESSEN  Jan Guillou: "Jag har själv sett Arnault i aktion"
 

 

 

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga kulturpersonligheter i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!