Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Unket om kvinnliga krigskorrar, Heimerson!

Magda Gad Foto: Expressen
Staffan Heimerson Foto: Wikipedia
Johanne Hildebrandt. Foto: Anna-Lena Ahlström

Johanne Hildebrandt har fått nog av den unkna inställningen till kvinnliga krigskorrespondenter. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Staffan Heimersons kolumn i Aftonbladet om kvinnliga krigskorrar, med Expressens Magda Gad i centrum, är djupt problematisk (5/8). 

Han reagerar över att Gad har livvakter och adekvat utrusning, som splitterfria glasögon. Enligt uppgift saknade han själv försäkring och skyddsutrustning när han kom för att arbeta i norra Irak, men försökte ändå ta sig till fronten.

Synen på säkerhet har varit bedrövlig inom medier men håller lyckligtvis på att förbättras. Det är trots allt meningslöst – inte macho – att riskera liv och hälsa på grund av dålig utrustning eller säkerhetsstrategi. Magda Gad är smart som har bra utrustning och Expressen ska hedras för att de tar ansvar. 

 

Förminskar Magda Gad

Och varför förminskar han vår tids bästa krigsreporter till "fylliga läppar och sneda kisande ögon”? Gad är en prisbelönt journalist som har utvecklat rapporteringen till nya höjder.

Hon är vittne till vår tids stora konflikt som ger oss ovärderlig kunskap om allt från IS-anhängare till krigsförbrytelser. Hon har en djup och bred kunskap om konflikten och har gjort världsscoop. Det är världsklass.

Det finns säkert de som tycker att han skrev texten för att han beundrar kvinnliga krigskorrar, och att han bara menade väl. Men att likt en domare rada upp några kvinnliga namn som festliga små djur som gjort konster i manegen är inget annat än självhävdelse.

Under min aktiva tid fanns det manliga kolleger som påstod att jag legat mig till scoop. En fotograf brottade ner mig – en gift kvinna – och ville knulla. En annan kollega bankade på hotelldörren och ylade ut sin lust på fyllan. Mustafa Can skrev att jag var ”offentligt soldatkåt” eftersom jag rapporterade om svensk trupp i Afghanistan. Till och med min könstillhörighet har ifrågasatts.

 

Staffan Heimerson öppnar glipa

När jag protesterade fick jag veta att jag var jobbig och besvärlig. Exemplen är fler och jag är självklart inte den enda som blivit utsatt.

Det är därför jag berättar detta – för första gången faktiskt – som bakgrund till varför jag reagerar över Heimersons text. 

För medvetet eller omedvetet öppnar den upp en glipa till den unkna inställning som kvinnliga kolleger varit tvungna att kämpa mot i alla tider. Mediemän som talar feminism men viftar undan sexism med "det var ju bara ett skämt." "Var inte så överspänd."  "Det där får du ju tåla."

Men det ska man inte alls. Tvärtom är det en plikt och ett ansvar att säga ifrån.

Magda Gad är i skarpt läge och hon ska inte behöva ta en sådan här strid. Därför är det upp till oss här hemma att se till att hon behandlas med saklighet och respekt och slipper reduceras till ett "exotiskt utseende". 

Det är trots allt 2017.

 

JOHANNE HILDEBRANDT

kulturen@expressen.se 

 

Johanne Hildebrandt är författare, ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien och tidigare krigskorrespondent.

Inlägget är bearbetat efter en uppdatering på Hildebrandts Facebook-vägg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!