Tinder lär mig om varför man blir vald

Natalie Lantz, skribent och översättare.
Foto: ERNST HENRY PHOTOGRAPHY

Såhär i valtider analyseras varje hårstrå som slitit sig ur partiledarnas välsprayade tv-frisyrer. För medborgaren engagerad i dejtingsvängen kan det också vara hög tid att fråga sig: vilken väljargrupp attraherar jag och varför?

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | VAL. Tidigare var analysunderlaget för min dragningskraft begränsat till ett mindre antal intressenter. Sedan gjorde dejtingapparna det möjligt att ackumulera en mängd sympatisörer under en enda kväll. Stickprovsintervjuer ger indikationer på hur dessa uppfattar att jag ska infria mina vallöften. Min tidigare slogan ”driven akademiker” resulterade i en rejäl bottennotering, men stödet ökade efter tillägget ”nyfiken och passionerad”.

Majoriteten av mina väljare har en högre utbildning och bor främst i storstäderna. Viktigaste sakfrågorna är: 1) lock och oordning: 96 procent av sympatisörerna anser att mitt stora, lockiga hår är direkt avgörande; 2) miljö, sysselsättning och innovation. Hela 98 procent intresserar sig för nedlagda industrilokaler, läderpiskor och nylonrep. De vill binda fast en lockig kvinna, piska henne i suggestiv miljö och dra henne hårt i håret (som bör vara lika oborstat som på valaffischerna).

"Lady Lilith", Dante Gabriel Rossetti, 1866-68 (beskuren).

Förförerskan Lilith

Varför attraherar jag en så homogen väljargrupp? Svaret måste, som alltid, sökas i kulturhistorien. Myten om den vildlockiga kvinnan leder oss till förförerskan, demondrottningen, barnamörderskan och frihetskämpen Lilit. I tusentals år har denna babyloniska nattdemon inspirerat författare och konstnärer. Hennes (hår)rötter går tillbaka till främreorientalisk demonologi, där skyddsamuletter vittnar om att man uppfattade henne som en bevingad demon som gav sig på gravida kvinnor och spädbarn. Hennes mörka feminina krafter verkade också om natten då hon hade förbjudet sex med män om de sov ensamma. 

Från fjärde till sjätte århundrandet av vår tideräkning hittar vi Lilits namn på insidan av besvärjelsekärl, så kallade demonfångare. Hon avbildas ofta fastkedjad med lockigt, ostyrigt hår. En inskription slingrar sig i en 1600 år gammal demonfångare: "Bunden är den onda demonen, den icke-goda varelsen, bunden är liliten som kom och slog sig ner i detta hus. Hon är fjättrad med lejonets snaror och förseglad med drakens sigill. Amen amen selah."

Centerpartiets valaffischer på Annie Lööf och Karin Ernlund i Stockholm.
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Strippklubbar i neon

Senare började man se Lilit som ett ideal. Den engelske poeten och målaren Dante Gabriel Rosetti som ingick i konstnärsgruppen prerafaeliterna, skrev på 1800-talet att "Lilits förtrollade hår var det första guldet”. 

Idag associeras hennes namn med feministiska rörelser, burlesquesartister, scharlakansrött läppstift och stort, lockigt hår. Man uppkallar härbärgen för utsatta kvinnor efter henne. Namnet flimrar i neon över strippklubbar. Och tydligen rasslar också denna kvinna med sina kedjor i min Tinderprofil. 

Att välja och att väljas är en ömtålig process där uråldriga demoner inte sällan dyker upp i skepnad av förutsägbara stereotyper. Du som ställt dig på valbar plats, i politiken eller i kärleken: fundera på att kamma dig. Eller inte.


Av Natalie Lantz
Natalie Lantz är doktorand i Hebreiska bibelns exegetik vid Uppsala universitet, samt medarbetare på Expressens kultursida och översättare från hebreiska. Hon har bland annat översatt David Grossmans roman "En häst går in på en bar".


LÄS MER - Natalie Lantz: En gång för alla - sluta prata om "Bibeln" 

LÄS MER - Natalie Lantz: Kan spabadet rena min själs slaggprodukter?