Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tillväxtens motståndare förstår inte ekonomi

Isobel Hadley-Kamptz. Foto: OLLE SPORRONG
Klimataktivistiskt demonstrationsskylt i Los Angeles, 24 maj 2019. Foto: RICHARD VOGEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Författaren Therese Uddenfeldt invände i måndagens (7/10) Expressen mot skribenterna som anser att ekonomisk tillväxt kan lösa klimatkrisen. 

Isobel Hadley-Kamptz svarar på kritiken i debatten om framtiden. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Om man ska säga något om energianvändning är det utmärkt att som Therese Uddenfeldt kunna saker om energi och fysik. Om man ska säga något om ekonomisk utveckling är det dock en fördel om man också kan en liten smula om ekonomi, och inte minst om ekonomisk historia. 

Det är nämligen i stor utsträckning en empirisk fråga om huruvida de senaste 200 årens ekonomiska mirakel byggt på frihet eller på fossileldning. Man kan jämföra mellan länder som Sverige, där vi både har eldat fossila bränslen och i steg efter steg ökat vanliga människors frihet att tänka, engagera sig, rösta och skapa efter egen vilja och länder och regioner där man bara eldat fossilt, utan mänsklig frihet. 

Sambandet är entydigt. De länder som infört frihet och jämlikhet har haft en ofantligt mycket högre ekonomisk utveckling än de länder som inte gjort det. Fria och rika länder använder mer energi för att vi är så rika att vi har råd med det. Vi är inte rika för att vi använder mer energi. 

Nu är det dessutom så praktiskt att min modell enkelt går att testa.

Det är också bra att förstå lite om ekonomi om man ska förstå vad tillväxt är. För tillväxt är, som jag skrev i min första artikel, inte nödvändigtvis fler saker, fler flygresor, fler jeans eller fler köksrenoveringar. Tillväxt är när värdet i ekonomin ökar. När någon skriver bättre böcker, tar fram bättre mediciner eller för all del uppfinner smartare flygbränslen (hållbara flygbränslen är dock väldigt dyrt, så vi bör inte lockas att tro att det i närtid går att bibehålla ens i närheten av dagens flygvolymer på den nollkoldioxiddiet som ekonomin kommer behöva ställa om till). 

Att tro att ekonomisk utveckling hela tiden kräver ökad energianvändning är lite som att tro att priset på en klänning bara beror på hur mycket tyg som har gått åt. 

Ekonomisk utveckling är nämligen del i den fria människans existentiella verkan.

Nu är det dessutom så praktiskt att min modell enkelt går att testa. Om vi höjer priset på att släppa ut koldioxid till de nivåer som krävs för klimatet så kommer vi sannolikt inte få någon koldioxidberoende tillväxt, det är helt sant. Tillfälligt kommer vi då få ett tillväxttapp när ekonomin ska ställa om, men det kommer vägas upp av de enorma investeringar som krävs för att vi ska kunna hantera de effekter som klimatet redan ger. 

Och så länge vi inte aktivt förhindrar det kommer fria människor att fortsätta tänka, förbättra, skapa, och det kommer att ge tillväxt ändå. Ekonomisk utveckling är nämligen del i den fria människans existentiella verkan. Och kanske är det så för vissa av dagens tillväxtkritiker, att deras invändningar mot tillväxt inte bara handlar om klimatet. Kanske vill de helt enkelt inte att människor ska vara fria. 

Isobel Hadley-Kamptz är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

David Wallace-Wells hyllar Greta Thunberg.

I tv-spelaren ovan visas ett samtal från Bokmässan med David Wallace-Wells om klimatförändringarnas konsekvenser. Moderator: Victor Malm.