Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teologerna är tillbaka på parnassen

Jayne Svenungsson och Joel Halldorf.
Foto: KENNET RUONA/Pressbild
Foto: ZANDRA ERIKSHED
Foto: KENNET RUONA

Joel Halldorf hyllar valet av teologen Jayne Svenungsson som ny ledamot i Svenska Akademien.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I sin avhandling från 2004 beskriver Jayne Svenungsson hur teologi tar sig tillbaka in i det västerländska, filosofiska samtalet. Positivismen är på väg bort, och genom sprickorna i det moderna projektet – de som redan Nietzsche anade – sipprar Gud tillbaka in.

Sedan dess har hennes skrivande utforskat samma tematik, från en rad olika vinklar. Hon vill gå bortom den sterila moderniteten, komma ut ur positivismens återvändsgränd – men utan att ge upp förnuftet; målet är snarare att vidga dess ramar. Till sin hjälp för detta har hon tagit kontinentala filosofer, romantiska tänkare och skönlitterära författare. Att Marilynne Robinson blev hedersdoktor i Lund strax efter att Svenungsson tillträtt professuren där var en händelse buren av en tanke. Svenungsson och Robinson bärs av en liknande längtan att finna ett språk som återförtrollar världen. 


LÄS MER - Joel Halldorf: Jag önskar att kyrkan vore politisk på riktigt 

Svenungsson eminent läsare

Det är svårt att hitta texter mer noggrant belagda än de Svenungsson skrivit. Hon är en eminent läsare, som talar rakt in i samtiden med auktoriteten hos en forskare som vet att hon bottnar i sitt källmaterial. Hon är den första kvinnliga professorn i systematisk teologi i Sverige och har gått igenom dörrar som öppnats av feministteologer, men hon har själv aldrig låtit den feministiska diskursen bli en begränsning.

Hennes senaste bok ”Den gudomliga historien” studerar religionen som politisk risk och resurs i den västerländska idéhistorien. Här söker hon inspiration hos hebreiska profeter, medeltida apokalyptiker och moderna filosofer för att tala om social och politisk rättvisa i dag. Hon utgår från klassiska teologiska källor, men talar om frågor som är aktuella för hela vår samtid. 

Det är detta som gör att hon nu själv, som ny ledamot i Svenska Akademien, är ett exempel på de trender hon i början av sin karriär, med närmast profetiskt förutseende, anade. Gud är tillbaka, religionen är återigen synlig – och teologerna tar, efter några år i Hedenius skugga, åter plats på arenan. 


Joel Halldorf är docent i kyrkohistoria och medarbetare på Expressens kultursida.