Jayne Svenungsson och Joel Halldorf. Foto: KENNET RUONA/PressbildJayne Svenungsson och Joel Halldorf. Foto: KENNET RUONA/Pressbild
Jayne Svenungsson och Joel Halldorf. Foto: KENNET RUONA/Pressbild
Foto: ZANDRA ERIKSHEDFoto: ZANDRA ERIKSHED
 Foto: ZANDRA ERIKSHED
Foto: KENNET RUONAFoto: KENNET RUONA
 Foto: KENNET RUONA

Teologerna är tillbaka på parnassen

Publicerad

Joel Halldorf hyllar valet av teologen Jayne Svenungsson som ny ledamot i Svenska Akademien.

I sin avhandling från 2004 beskriver Jayne Svenungsson hur teologi tar sig tillbaka in i det västerländska, filosofiska samtalet. Positivismen är på väg bort, och genom sprickorna i det moderna projektet – de som redan Nietzsche anade – sipprar Gud tillbaka in.

Sedan dess har hennes skrivande utforskat samma tematik, från en rad olika vinklar. Hon vill gå bortom den sterila moderniteten, komma ut ur positivismens återvändsgränd – men utan att ge upp förnuftet; målet är snarare att vidga dess ramar. Till sin hjälp för detta har hon tagit kontinentala filosofer, romantiska tänkare och skönlitterära författare. Att Marilynne Robinson blev hedersdoktor i Lund strax efter att Svenungsson tillträtt professuren där var en händelse buren av en tanke. Svenungsson och Robinson bärs av en liknande längtan att finna ett språk som återförtrollar världen. 

 

LÄS MER - Joel Halldorf: Jag önskar att kyrkan vore politisk på riktigt 

Svenungsson eminent läsare

Det är svårt att hitta texter mer noggrant belagda än de Svenungsson skrivit. Hon är en eminent läsare, som talar rakt in i samtiden med auktoriteten hos en forskare som vet att hon bottnar i sitt källmaterial. Hon är den första kvinnliga professorn i systematisk teologi i Sverige och har gått igenom dörrar som öppnats av feministteologer, men hon har själv aldrig låtit den feministiska diskursen bli en begränsning.

Hennes senaste bok ”Den gudomliga historien” studerar religionen som politisk risk och resurs i den västerländska idéhistorien. Här söker hon inspiration hos hebreiska profeter, medeltida apokalyptiker och moderna filosofer för att tala om social och politisk rättvisa i dag. Hon utgår från klassiska teologiska källor, men talar om frågor som är aktuella för hela vår samtid. 

Det är detta som gör att hon nu själv, som ny ledamot i Svenska Akademien, är ett exempel på de trender hon i början av sin karriär, med närmast profetiskt förutseende, anade. Gud är tillbaka, religionen är återigen synlig – och teologerna tar, efter några år i Hedenius skugga, åter plats på arenan. 

 

Joel Halldorf är docent i kyrkohistoria och medarbetare på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag