Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tänk om Janne till slut måste ringa till mig?

Har Dejan Kulusevski smittat Alexander Isak?
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Stefan Lindberg i författarlandslagsdressen.
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

I kväll spelar Sverige äntligen premiärmatchen mot Spanien i herrfotbolls-EM 2020. 

Författarlandslagets Stefan Lindberg oroar sig för att behöva snöra på sig skorna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Kommer ni ihåg VM 94? Skojar bara. Nu var det ju 2021 och EM i Spanien. Landet där farmor äter jamón-macka på läktaren och man inte hittar en enda fotbollshuligan som vill ge en på käften så långt ögat når. Kanske för att spanjorerna vet att de är bäst, betraktar oss som underdogs och skiter i om det är den svenska eller danska eller norska spelarbussen som står parkerad framför det egna straffområdet. För de tici-tacar sig ändå igenom oss och sätter ett par strutar före halvtid. De vet det. Eller så får de straff efter en ofrivillig hands i 93:e, och den drar Sergio Ramos rakt upp i nättaket och så har de löst det på det viset.

Om det nu blir något EM överhuvud taget. Worst case scenario är ju att det blir fullständig Stefan Lindberg-novell av alltihop. Kulusevski covidsmittar Alexander Isak som smittar Victor Claesson på taktikgenomgången. 

Janne Andersson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Ett gäng Superettanspelare rings in. Men de får covid. Då blir Janne Andersson desperat och börjar ringa gamla tränarpolare för att kolla om de har någon som kan springa in mot Polen om 24 timmar. Det har de. Men alla har covid. Och så fortsätter det. Iphonerna ringer allt längre ner i seriesystemen, men de som inte har covid har antingen varit på samma middag som Kulusevski och/eller väntar fortfarande på svar på sina PCR-test. 

Då ringer Janne alla i Korpen men de har, förvisso lätta, men ändå symtom. Till slut ringer det hos mig. Janne Andersson – Sveriges förbundskapten i fotboll för herrar – frågar mig om det var jag som slog tunnel på Karl Otto [sic] Knausgård och sköt rakt i krysset från trettio meter när Svenska författarlandslaget mötte det norska dito på Bokmässan 2011? 

”Ja”, svarar jag, ”hur så”? Sen frågar han om jag har covid. ”Nej”, säger jag, för jag har redan haft det två gånger. Har han inte läst om det på Expressen Kultur? 

”Expressen vadå?” 

”Skit samma”, svarar jag. ”Har du dojor, Steffe?” undrar han sen. 

”Men hallå, jag är jättedålig och jag fyller 50 i oktober!” 

”Har du dojor, frågar jag!” fräser Janne. ”Och glöm inte tandborste.”

https://www.instagram.com/p/COVOEYFpiMP/

Sergio Ramos förresten. Jag återkommer till honom märker jag. ”El cuqui”, Sevillabygdens store son, den vettlöse karatekillen och en av tidernas livsfarligaste mittbackar. Han är skadad. Han kommer att ligga vid poolkanten med sitt hipsterskägg och sina tatueringar för 10 000 euro styck och följa Sverigematchen på tv. För han är inte med, fatta det, och förmodligen inte Busquets heller (för han har covid). Och då är det fortfarande match! 

Så: om Gud och PCR-testerna vill har vi en chans. En liten. Och då kan samma Hoppets Låga tändas som på midsommarnatten 1994, när Martin Dahlin språngnickade in 3-1 mot Ryssland så att nätet stod som en GB Storstrut bakom en hjälplös rysk målvakt trots att han slängde sig genom arenaljuset så att hockeyfrillan stod rakt ut. Minns ni hur vi skrek rakt ut i gryningen! Och stammade: ey, vad gjorde han? Är det mål? Vinner vi? Svar ja. Eller vadå, vi är ju bara ett skitland som parkerar bussen och alltid förlorar mot Azerbajdzjan och Skottland borta? Nej. Vi är Sverige. The Underdogs. Då, nu, och för alltid!


Av Stefan Lindberg

Stefan Lindberg är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Under mästerskapet är han kulturens EM-krönikör.Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=85303&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil.