SVT:s dokumentär om Akademien är partisk

Ur "Det slutna sällskapet".
Carina Rydberg i "Det slutna sällskapet".
Ulrika Kntuson.
Foto: MAGNUS JÖNSSON

Ulrika Knutson har sett SVT:s omtalade dokumentär "Det slutna sällskapet".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | AKADEMIKRISEN. Som gammal SVT-medarbetare häpnade jag över dokumentären "Det slutna sällskapet". Jag trodde den skulle innehålla något nytt. Men välmeriterade journalister som Christian Catomeris och Knut Kainz Rognerud, tyckte att det räckte med insinuationer. Kanske menar de att medielogiken ger dem rätt? Svenska Akademien är lovligt byte.

Jag delar Åsa Linderborgs kritik av programmet som tendentiöst och partiskt (AB 5/12) även om jag inte ömmar för den sönderklippte Horace Engdahl. Hans en gång glänsande retorik tillför inget i sak.

Men det gör inte dokumentären heller. Om man ger sken av att granska Svenska Akademien – som verkligen behöver granskas seriöst – får man ha mer att komma med än perfida påhopp. Jean-Claude Arnault är just dömd i hovrätten för två våldtäkter. Att då ta upp vagare vittnesmål om tidigare ofredanden kändes som att kasta in jästen efter degen. Det var att hoppa på en slagen man.


LÄS MER – KATARINA WENNSTAM: Domen mot Arnault rubbar vår världsbild 

Insinuant ton

En småsak i sammanhanget, men en tydlig bild av programmets insinuanta ton, var klippningen av intervjun med Stig Larsson. En fryntlig Larsson försäkrade över ölglaset att han och vännen Arnault "gillade samma tjejer", varpå klipptes till en gammal bild med Arnault och Carina Rydberg i samspråk.

Är det en häpnadsväckande slipprighet, eller en medveten elakhet? Det är känt att Carina Rydberg, som en av få röster i den litterära offentligheten, stöder Arnault. Detta framkommer inte alls i tv-dokumentären, utan hennes persona används rått för helt andra syften.

Carina Rydberg och jag är vänner sedan många år. Vi har inte alls samma åsikter i fråga om Akademiens kris, men när det gäller SVT-dokumentären är vi ense. Om den kan föra något gott med sig, så vore det en medieetisk debatt, och då inte bara på SVT. 


Ulrika Knutson är litteraturkritiker och medarbetare på Expressens kultursida.LÄS MER –  MARTINA MONTELIUS: Horace Engdahl och Åsa Linderborg har en märklig syn på våldtäkt 


I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Det gästas av Gunilla Brodrej och Maria Brander som analyserar tv-succén "Vår tid är nu". Tv-programmet finns också som podcast.