Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT och SR påminner mest om ryska dockor

Nils Funcke.
Foto: FOTO: TOR JOHNSSON / TIDNINGEN JOURNALISTEN

Hur ser egentligen relationen ut mellan public service-bolagen och staten i händelse av krig och kriser?

Nils Funcke svarar med en slutreplik på inlägget av Björn Löfdahl och Anne Lagercrantz i debatten.

SLUTREPLIK. Björn Löfdahl och Anne Lagercrantz naivitet vad gäller relationen mellan public service-bolagen och staten i händelse av krig och kriser och deras selektiva läsning av grundlagen och sändningsvillkoren är bekymmersam.

De skriver att ”så blir det förstås inte” när jag varnar för att staten kommer att styra nyhetsrapporteringen i SVT och SR om, eller rättare sagt, när statsnyttan kräver det. Historien och vår omvärld i dag är fylld av exempel.

Regeringens intentioner är entydiga i de sändningsvillkor som regeringen beslutat om för de två företagen.

För SVT och SR beslutar regeringen om sändningsvillkoren.

Visserligen finns i yttrandefrihetsgrundlagen bestämmelser som syftar till att säkerställa den fria åsiktsbildningen och därmed den journalistiska friheten. Men regleringen av etermedierna och i synnerhet SVT och SR är som ryska dockor.

Yttrandefrihetsgrundlagen gör det möjligt att ”genom lag som innehåller föreskrifter om tillstånd och villkor” reglera sändningar som sker genom etern. Radio- och tv-lagen öppnar i sin tur för att i sändningsvillkoren ”utarbeta en beredskapsplan för verksamheten under höjd beredskap och vid fredstida krissituationer”. För SVT och SR beslutar regeringen om sändningsvillkoren.

SVT-huset i Stockholm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Regeringen har plockat isär sin Matrjosjka för att säkerställa kontrollen över SVT/SR vid högsta eller vid stärkt beredskap. Alltså inte bara när Sverige är i krig utan även vid krigsfara eller ”utomordentliga” förhållanden av krig utanför Sveriges gränser. Löfdahl och Lagercrantz bör läsa till slutet på bestämmelserna.

Att inte vilja se sin egen sårbarhet utan bygga potemkinkulisser stärker inte journalistiken och de egna journalisternas möjligheter att inse vad som kan komma och bygga upp motståndskraft. 

Sannolikt är det ett antal steg till innan vi närmar oss nivån för stärkt beredskap. Men statsminister Magdalena Andersson har förklarat att den europeiska säkerhetsordningen och stabiliteten i vår del av världen gått förlorad genom Rysslands aggression mot Ukraina. Regeringen manar till ökad vaksamhet. Beredskapen ska stärkas på alla områden. Grundmurade uppfattningar och principer har kullkastats och omprövats inom mindre än en vecka.

Som ett led i förstärkningen av vår motståndskraft borde regeringen ta bort lydnadsbestämmelsen i sändningsvillkoren för public service-företagen. Det kan ske omgående eftersom ledningarna för SR och SVT inte skulle motsätta sig det. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter har slirat runt tillräckligt länge och skapat mer förvirring är klarhet vad regeringen anser och vill när det gäller den fria åsiktsbildningen.


Av Nils Funcke

Nils Funcke är journalist och tryck- och yttrandefrihetsexpert.Lägg ut: ”Putin inifrån”

https://embed.radioplay.io?id=113173&country_iso=se

PODCAST. Rysslandskorren Anna-Lena Laurén om vad som händer och kan hända i Ryssland. Karin Olsson och Magnus Alselind diskuterar Ulf Lundells SVT-kritik. Christian Holmén berättar om en historisk bevakning för de utsända i Ukraina

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.