Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskar har blivit religiösa analfabeter

Joel Halldorf.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Moskén vid Björn Trädgård i Stockholm.
Foto: HASSE HOLMBERG / PRESSENS BILD
Kyrkan i Borrby på Österlen.
Foto: ERIK AHMAN / KVP

Sverige var en gång kristet men i dag är den allmänna kunskapen om religion mycket låg.

Joel Halldorf skriver om att vi måste förstå de breda rörelserna inom till exempel islam för att kunna orientera oss i vår tid.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | POSTSEKULARITET. Herrallsvenskan i fotboll har nyligen gått i mål, och i år stannade den totala publiksiffran på 2,2 miljoner – en liten nedgång från 2016. Mediebevakningen var som vanligt massiv: de hågade har kunnat följa varje spark från premiären i april till snögloppigt november.

Men föreställ er vad som skulle hända om medierna bara rapporterade när matchfixningar blev kända, huliganer rök ihop eller ultras arrangerade gatuslagsmål. Ingenting om derbyfester eller vardagens serielunk. En mörk bild skulle framträda, och många frågar sig varför staten gödslar skattepengar på en så brutal verksamhet.

Detta är situationen för religiösa samfund i Sverige. Bara Svenska kyrkan räknade till 15 miljoner gudstjänstbesök förra året – sju gånger fler än allsvenskan. Men medan medier dagligen rapporterar om fotbollens vardag, hör de flesta utanför kyrkornas, moskéernas och synagogornas väggar bara talas om dem när någon i gemenskapen förskingrat pengar, begått sexuella övergrepp eller sprängt en bomb.

Västeuropas gränser

Detta har gjort svenskar till religiösa analfabeter som har svårt att föra sig utanför Västeuropas gränser. I dessa kanon-tider är det också värt att påpeka att Sverige en gång var kristet. Det betyder att okunnigheten, som Isobel Hadley-Kamptz påpekade i Expressen, gör att vi får svårare att förstå vårt eget kulturarv. "Gösta Berlings saga" inleds som bekant – eller? – med orden: "Äntligen stod prästen i predikstolen."

När det gäller islam leder bristen på kunskap till en debatt där illasinnade rykten blandas med rimliga frågor. Journalistiken domineras av två slags reportage: gräv om radikalisering – naturligtvis viktiga – och reseskildringar från progressiva HBTQ-moskéer i Berlin och Köpenhamn. Detta fokus på randfenomen gör det svårt att bilda sig en uppfattning om de breda trenderna inom svensk islam.

Charlotta Larsson och Margaretha Krook i "Gösta Berlings saga".
Foto: DN EXPRESSEN / SVT

Muslimska brödraskapet

Okunnigheten blir än mer frapperande när man betänker att det muslimska civilsamhället är en nyckel till centrala politiska frågor i dag, som integration och radikalisering. Det finns också viktiga saker att diskutera: frågor om finansiering från internationella aktörer, inflytandet från salafismen och det Muslimska brödraskapets roll. 

Men diskussionerna måste ske mot bakgrund av grundläggande kunskaper av det allmänna, inte bara det alarmerande, inom islam. Bara då kan vi bedöma hur representativa extrema rörelser, som de som figurerat kring föreställningen "Muslim ban", egentligen är.

I dag hör det till allmänbildningen att ha ett hum om offsideregeln, men Yom kippur är så okänt att svenska myndigheter låter leda en nazistmarsch i närheten av synagogan på den dagen. Och hur många svenskar – eller politiker, för den delen – vet vilka uppgifter en imam har? 

Grundläggande kunskaper om religion är nödvändiga för att kunna orientera sig i det postsekulära Sverige som nu växer fram.


Joel Halldorf är docent i kyrkohistoria och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Biskop Lewi Pethrus - biografi över ett ledarskap".


FOTNOT. Spelaren ovan visar ett tv-samtal om teologernas comeback i offentligheten. 


LÄS MER - Joel Halldorf: Liberalismens tomhet banade väg för Donald Trump

LÄS MER: Joel Halldorf: Hur lång tid tar det att avkristna Europa?