Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svalt han förgäves i sin protest mot Putin?

Oleg Sentsov den 28 september. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Dmitri Plax. Foto: OLLE SPORRONG

Dmitri Plax om den ukrainske filmregissören Oleg Sentsovs avbrutna hungerstrejk.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | RYSSLAND. Efter 145 dagar är den alltså över. Det meddelade Oleg Sentsov själv, i ett handskrivet brev den 5 oktober som hans advokat tagit med sig efter ett besök på fängelsesjukhuset.

Sentsov skriver att han avbryter hungerstrejken under hot om tvångsmatning. Hans egen mening räknas inte, hans förmåga att bedöma situationen och hälsoriskerna underkänns. Det korta brevet avslutas med ett konstaterande om att målet inte är uppnått.

Oleg Sentsov tackar alla som har stött honom och ber om ursäkt till dem som han har svikit. Ursäkten är, av allt att döma, riktad till de ukrainska politiska fångarna vars frigivande var målet för hungerstrejken. 

Den ukrainske regissören, som 2015 på mycket lösa grunder dömdes till 20 års fängelse för ”terrorverksamhet” på den av Ryssland ockuperade Krimhalvön, började hungerstrejka den 14 maj. Hans krav var att Ryssland friger 64 ukrainska medborgare som sitter i ryska fängelser av politiska skäl. Regissörens eget namn var inte med på den så kallade ”Sentsovlistan”, han krävde alltså ingenting för sig personligen.

 

LÄS MER - Arkadij Babtjenko: Därför gick jag med på att fejka min död 

Ukrainska medborgare

Man kan, efter Sentsov själv, konstatera att målet inte är uppnått. En mans kamp mot det repressiva maskineriet har misslyckats. Man kan också se det ur ett annat perspektiv – grymheten i den nya ryska straffapparaten är nu uppenbar för hela världen. Situationen kring ukrainska medborgare i ryska fängelser uppmärksammas internationellt.

Det är dock oklart om den uppmärksamheten kommer att leda till några förändringar.

Våldet lever enligt sina egna regler och varje avsteg från en iskallt uträknad, utstuderad atrocitet uppfattas av våldsverkare som ett nederlag. Ett nederlag som skadar den hårda ”image” alla repressiva regimer stöder sig på, ty skräcken hjälper hålla befolkningen i schack.

Oleg Sentsov lyckades inte luckra upp den betongtunga väggen av orättvisa han reste sig mot. Hans hälsa är skadad, njurarna och levern fungerar inte som de ska, han lider av allmän dystrofi – medan regimen verkar oskadd och intakt. 

Men paradoxalt nog har Sentsovs mänskliga skörhet gjort förtryckarsystemet svagare: medlidande är lika förgörande för en våldsapparat som varma solstrålar för en isbit.


Dmitri Plax är författare, dramatiker och medarbetare på Expressens kultursida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!