Lars Anders Johansson är redaktionschef på tankesmedjan TimbroLars Anders Johansson är redaktionschef på tankesmedjan Timbro
Lars Anders Johansson är redaktionschef på tankesmedjan Timbro
I sitt sommarprogram anklagade Janne Josefsson Botkyrkas bibliotek för att "bränna böcker". Foto: SVEN LINDWALLI sitt sommarprogram anklagade Janne Josefsson Botkyrkas bibliotek för att "bränna böcker". Foto: SVEN LINDWALL
I sitt sommarprogram anklagade Janne Josefsson Botkyrkas bibliotek för att "bränna böcker". Foto: SVEN LINDWALL

Gallra bort biblioteksaktivismen

Publicerad

Janne Josefssons påstående om att Botkyrkas bibliotek gallrar ut böcker på ideologisk grund har skapat debatt.

Men gallringen är en ickenyhet, skriver Lars Anders Johansson. Titta i stället på de aktivistiska tjänstemän som får kritik av JO.

Känslorna svallar i biblioteksdebatten. Från ena sidan ropas det om censur, från andra sidan om att det görs en höna av en fjäder, att kritikerna bara inte förstått att alla bibliotek måste gallra. Utlösande faktor denna gång var journalisten Janne Josefsson som i sitt sommarprat i P1 (9/7) hävdade att bibliotek i Botkyrka bränner böcker av ideologiska skäl.

Pippi Långstrump-böcker kasserades

Vad som åsyftades var destruktionen av gamla upplagor av Astrid Lindgren-böcker, med vad som beskrivits som ett ”föråldrat språkbruk”. Som isolerad händelse är det givetvis en ickenyhet. Bibliotek gallrar, och de gamla utgåvorna har ersatts av nya. 

Det är emellertid inte första gången just biblioteken i Botkyrka är i blåsväder. Nyligen lekte en inköpsansvarig statistiker och motiverade sin underlåtenhet att köpa in ekonomen Tino Sanandajis bok med att den var baserad på bristfällig statistik, vilket är häpnadsväckande med tanke på att boken baseras på offentlig statistik från Eurostat, SCB och OECD.

 

LÄS MER: Vad stämmer egentligen i Pippi-bråket? 

 

Man har också nyligen fått kritik av justitieombudsmannen, just med anledning av att den aktivistiska hållningen vid inköp och fjärrlån strider mot bibliotekslagens krav på allsidighet och fri åsiktsbildning. Angående böcker som man både nekat att köpa in och beställa slår JO bland annat fast att ”så länge ett yttrande inte är brottsligt finns det däremot inte något utrymme för ett folkbibliotek att ta hänsyn till de värderingar och åsikter som förs fram."

John Gray gallrades ut

Det är inte frågan om ett isolerat fenomen. Häromåret kritiserades Dieselverkstadens bibliotek i Nacka för att ha rensat ut böcker med innehåll som bibliotekarierna inte gillade. I det fallet var det John Grays ”Män är från Mars, kvinnor är från Venus” som påstods förespråka förlegade könsroller. Något år tidigare bedrev identitetsaktivisten Behrang Miri en egen utrensningskampanj på Kulturhuset i Stockholms barn- och ungdomsbibliotek. 

Aktivismen vid Botkyrkas bibliotek är alltså inte en isolerad händelse, och de som avfärdar kritiken med att ”alla bibliotek måste gallra ibland”, gör det för att styra bort debatten från kärnfrågan: aktivistiska tjänstemän i offentlig sektor. 

Tyvärr drunknar sakfrågan i det höga tonläget från å ena sidan invandringskritiker som använder biblioteksdebatten för att få uppmärksamhet, å andra sidan från aktivisterna själva, som vill förminska och trivialisera för att kunna fortsätta driva sin egen agenda i godan ro. Därför är det bra att justitieombudsmannen satt ned foten. Allsidigheten och den fria åsiktsbildningen måste försvaras.

 

Lars Anders Johansson

 

Lars Anders Johansson är redaktionschef på tankesmedjan Timbro

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag