Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnorna som lånar sig till Kinas regim

Reklambild där artisten Zara Larsson är ett av de nya ansiktena utåt för kinesiska smartphonen Huawei.
Foto: HUAWEI
Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA

Svenska artister och idrottspersonligheter tjänar pengar på marknadsföring av kinesiska företag som assisterar landets regim med etnisk förföljelse.

Jojje Olsson undrar hur det känns när pengarna från en förtryckande regim trillar in på stjärnornas bankkonton.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

DEBATT | KINA. Zara Larsson ler brett i reklamen för telekombolaget Huaweis nya telefon. Ler gör dock inte särskilt många av den dryga miljon muslimer som har förts till politiska fångläger i regionen Xinjiang. Repressionen mot uigurer och andra folkgrupper i västra Kina utgör den största pågående inlåsningen av etniska minoriteter i världen i dag.

Huawei spelar en viktig roll i denna kampanj. Redan förra våren avslöjades hur företaget samarbetar med de lokala säkerhetsstyrkorna i Xinjiang. Huawei assisterar sedan dess regionens polis med uppbyggnaden av teknisk infrastruktur för att ”digitalisera den allmänna säkerheten”.

Det handlar om digital övervakning, AI och skanning av miljontals ansikten. Huawei ignorerar rutinmässigt frågor från internationella medier om företaget roll i Xinjiang. Samtidigt citeras dess chefer på lokala myndigheters webbsidor tala om vikten av samarbetet med Kinas säkerhetsministerium.

Zara Larsson är nu alltså – tillsammans med simmaren Sarah Sjöström – ansiktet utåt för samma företags nya marknadsföringskampanj i Sverige. 

När Larsson tidigare denna månad i en intervju med tidningen Resumé tillfrågades om negativa uppgifter kring Huawei, svarade hon kort att det är ett privatägt kinesiskt företag som har gjort en bra mobiltelefon. ”Mer än det tänker inte jag på eller kommenterar, för det har jag inte att göra med egentligen”, säger Larsson. 

Struntsnack, givetvis. För inte kan väl Larsson i ärlighetens namn mena att det inte spelar någon huruvida ett företag är inblandat i vad som av många kallas etnisk rensning – komplett med upprättandet av koncentrationsläger – så länge det samtidigt tillverkar bra hemelektronik?

Kontrolleras av Kinas myndigheter

Visserligen uppger Huaweis grundare Ren Zhengfei, tidigare officer i Kinas militär, att man är ett privatföretag. Ibland uppger han också att företaget är ”ett kollektiv” som ägs av de anställda.

Även detta är struntsnack. I rapporten ”Who owns Huawei?” visade forskare från George Washington university law school och Fullbright university i Vietnam nyligen att företaget i själva verket kontrolleras och sannolikt även ägs av kinesiska myndigheter.

Vidare måste Huawei enligt kinesisk lag förse landets regim med all information som efterfrågas. Inte lustigt alltså att bland andra USA, Storbritannien och Australien bara under det senaste året infört olika slags förbud mot Huawei som aktör i utbyggnad av telenät. Risken för spionage eller rentav kontroll över andra länders viktiga infrastruktur är uppenbar.

Huaweis band till Kinas regim har tidigare inte stoppat andra svenska artister som Petter och Danny att samarbeta med företaget. Måns Zelmerlöw har också uppträtt på nyårsgalan för samma statliga kinesiska tv-kanal som hängt ut förläggaren Gui Minhai och hundratals andra aktivister i rutan efter hot och tortyr.

Men med de nya uppgifterna om hur Huawei hjälper Kinas regim att övervaka befolkningen och utöva etniskt förtryck i åtanke, är det värt för Zara Larsson och Sarah Sjöström att ta sig en rejäl funderare. Hur känns det egentligen pengarna från detta samarbete trillar in på kontot?


Av Jojje Olsson
Jojje Olsson är Kina-kännare och skribent på Expressens kultursida, bosatt i Taiwan. Hans senaste böcker är "De kidnappade Kinasvenskarna" och "Fängslad, förnedrad och svartmålad – Kinas behandling av den svenska förläggaren Gui Minhai".