Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Srebrenica var ett massmord, inte ett folkmord”

Kjell Magnusson.

Kjell Magnusson svarar på kritiken från historikern Sanimir Resic.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK. Peter Handke – och även undertecknad – har anklagats för att inte ”erkänna” folkmordet i Srebrenica. Jag har aldrig ifrågasatt det som hänt eller försvarat förövarna. För kampanjen mot Handke är emellertid etiketten folkmord viktigare än det som skedde i Bosnien. Den som visar att domstolens resonemang avviker från folkmordskonventionen möts av ohederliga slagord som ”folkmordsförnekare” [se fotnot, reds anm.]. Det är nedslående att ideologiskt färgade förolämpningar får ersätta ett civiliserat samtal.

En detaljerad jämförelse av Jasenko Selimovics artikel med Haagtribunalens domar (redaktionen har fått texten) visar att Selimovics påståenden är osanna, vilseledande eller irrelevanta. Han hävdar bland annat att det i domen mot Krstic talas om utrotning. Det är inte sant. Extermination betyder inte, som man kan tro, utrotning, utan är den juridiska term Haagtribunalen använder för massmord. Detta brott mot mänskligheten skiljer sig enligt domstolen från folkmord eftersom syftet inte är att förgöra en folkgrupp. 

Många tror, som Sanimir Resic, att mordet på 8000 män konstituerar folkmordet i Srebrenica. Så är inte fallet. Domstolen betraktar skjutningarna som just massmord. Därefter sägs att morden tillsammans med deportation av kvinnor och barn innebär utplånandet av ett bosnisk-muslimskt samhälle. Inte – med konventionens ord – förgörandet av en folkgrupp. 

Det är inte jag som påstår detta. Gå till ICTY:s hemsida, ta fram domarna mot Krstic 2001 och Karadzic 2016. Läs Krstić sidorna 201–228, samt Karadžić 185, 1006, 2345–47, 2365–69, 2391–97, 2449, 2513–14 och ni kommer att finna att tribunalens resonemang är korrekt återgivna. Slutsats? Haagdomstolen talar om massmord, en synonym till massaker. Jag föreslår att Resic och Selimovic håller sig till fakta och även läser William Schabas, ledande expert på folkmordets juridik. För övrigt vet Resic att de 8 372 döda i Potocari inte enbart kommer från Srebrenica.

 

Av Kjell Magnusson 

Kjell Magnusson är pensionerad lektor och docent i sociologi vid Uppsala universitet.

 

FOTNOT. Att Srebrenica var ett folkmord har slagits fast av den Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Handke – en värre skandal för Svenska Akademien?

Jasenko Selimovic och Victor Malm i debatt om Peter Handke.