Anders Ygeman får lämna regeringen - men kommer tillbaka, enligt Expressens Jens Liljestrand. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNAnders Ygeman får lämna regeringen - men kommer tillbaka, enligt Expressens Jens Liljestrand. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman får lämna regeringen - men kommer tillbaka, enligt Expressens Jens Liljestrand. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
När Stefan Löfven ombildade regeringen fick inrikesminister Anders Ygeman samt infrastrukturminister Anna Johansson avgå Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNNär Stefan Löfven ombildade regeringen fick inrikesminister Anders Ygeman samt infrastrukturminister Anna Johansson avgå Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
När Stefan Löfven ombildade regeringen fick inrikesminister Anders Ygeman samt infrastrukturminister Anna Johansson avgå Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sossezombien som går igen

Publicerad

Att Anders Ygeman tvingas lämna regeringen är ett dråpslag mot socialdemokratins varumärke.

Jens Liljestrand skriver om den arketypiske gråsossens överlevnad i en apokalyptisk tid.

I Vilhelm Mobergs roman ”Det gamla riket” från 1953 tecknas en allegorisk bild av det han upplevde som ett sönderbyråkratiserat blankettsverige. I den av Swifts ”Gullivers resor” inspirerade romanen besöks det gamla kungariket Idyllien, regerat av ett autokratiskt, visionslöst parti. Partiet har bara två punkter på sitt program: 1) Partiet ska komma till makten, 2) Partiet ska behålla makten.

Dagens manöver från Stefan Löfven visar att det gamla partiprogrammet fortfarande gäller. Men det som den rebelliske Moberg inte förstod var att de hjärntvättade idyllier som år efter år gick och röstade på dessa fantasilösa kanslimonster, inte bara gjorde det av enfald eller lydighet, utan också för att de mandatperiod efter mandatperiod levererade trygghet, förutsägbarhet och relativt välstånd. Arbetarrörelsen blev unikt framgångsrik vid de svenska valurnorna genom ledare som Erlander och Carlsson – pragmatiska och okarismatiska men också djupt hederliga typer med understucken humor och nyckeln under dörrmattan. 

 

LÄS MER – Isobel Hadley-Kamptz: IT-skandalen blottar ansvarslös kultur 

 

Det var därför jag trodde – och fortfarande tror – att socialdemokratin en gång kommer att ledas av Anders Ygeman. Mannen som, innan han upphöjdes till inrikesminister, hade som sin främsta merit som riksdagsman att ha gått i bräschen för Socialdemokraternas krav på en nationell strategi för att bekämpa mördarsniglar.

Ygeman lugn när Romson grät

Nej. Jag skojar inte. Ett reportage i magasinet Arena från 2016 gick till botten med den då uppburne och hajpade ministern, som efter sitt agerande under flyktingkrisen hösten 2015 fick personifiera stabilitet och trovärdighet. Medan Åsa Romson stod och grät och Stefan Löfven pekade med hela handen åt i alla väderstreck samtidigt, var Ygeman bara lugn, tråkig, professionell och ämbetsmannamässig.

Nästan självironisk i sin iver att framstå som en karikatyr av oglamorös betongsosse lät han dessutom Arena publicera familjens ”rullande fyraveckorsmiddagsschema”, alltså de läckerheter som med bedövande slentrian serveras på det ygemanska köksbordet. Schemat är som en kulinarisk mardrömsfärd genom mellanmjölkens land: fiskpinnar, köttbullar, blodpudding, fiskgratäng … och den tredje lördagen i varje månad är det dags för … korv i ugn.

Dorsins skämt om Greider

Denna folkhemmets roströda nationalrätt uppmärksammades av humorgruppen Grotesco, som i en lysande sketch lät Henrik Dorsins överklassbracka förvandlas till ”sossezombie”. Hans fru ”Muttan” (Emma Peters) kommer hem från sin julshopping och hittar maken med glasartad blick framför tv:n, muttrande om charterresor till Lanzarote, genialiteten hos Göran Greider och belåtet utlovande en kalasmiddag bestående av, just, korv i ugn.

Ygeman är vår tids sossezombie. En evighetsmaskin, tålmodigt, obönhörligt vaggande fram genom samtidskaoset, alstrande trygghet och stabilitet snarare än skräck och ångest. 

Ringholm och Nuder borta - men Ygeman kommer åter

Socialdemokratin har på några få år gjort sig av med de flesta av sina betonghäckar; Ringholm, Nuder, Östros. Men något säger mig att Ygemans förvisning till posten som gruppledare i riksdagen bara är en parentes, en spänningsstegrande mellanakt. Allt annat vore en antiklimax. De triumferande alliansledarna är som ett gäng ungdomar i en övergiven sommarstuga som lite för tidigt firar att monstret har oskadliggjorts.

Det sägs ibland att hämnden är en rätt som helst ska serveras kall. Men ibland smakar den bäst gratinerad med ost, ketchup och senap i 200 grader, 20 minuter, mitt i ugnen. När du minst anar det.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag