Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ska kurderna betala Sveriges blodiga nota?

Recep Tayyip Erdogan.
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kurdo Baksi.
Foto: Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Turkiets president motsätter sig svenskt Nato-medlemskap och påstår att Sverige stöder PKK. 

Kurdo Baksi ser en dubbelspelande despot som kämpar för sin överlevnad.

KULTURDEBATT. Efter varje moskébesök på fredagar levererar Turkiets despotiske president Recep Tayyip Erdogan en retorik som andas hat, hot och megalomani.

Det är inte för inte som veterandiplomater kallar honom för ”den störande aktören i internationella frågor.”

I fredags lät han först som Kremls talesperson Dmitrij Peskov: ”Det vore ett misstag att låta Sverige och Finland gå med i Nato.”

I nästa mening blev en Erdogan turkisk politiker som kämpar med låga opinionssiffror, rekorddyr dollar och utbredd fattigdom: ”Sverige och Finland ger stöd till PKK.”

Redan 2019 rapporterade Expressen att den turkiska tankesmedjan SETA kopplade Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och dåvarande vänsterledaren Jonas Sjöstedt ihop med PKK. Det är förstås gammal skåpmat som inte blir sannare av att Sverige var det första landet i världen som terrorstämplade PKK efter Turkiet.

Varje gång Erdogan har lågt stöd i opinionsmätningarna angriper han väst med ord och kurderna med vapen.

Enligt tidningen ETC riskerar minst 38 kurder utvisning på grund av att Säpo stämplat dem eller deras partners som säkerhetsrisker – utan att låta de drabbade ta del av bevisen och anklagelserna.

Säpos och Migrationsverkets utvisningsprocesser mot kurder är rättssäkra, enligt Morgan Johansson (S). Men i själva verket saknar berörda migrationsdomstolar ibland grundläggande information – och går ändå på Säpos linje.

Varje gång Erdogan har lågt stöd i opinionsmätningarna angriper han väst med ord och kurderna med vapen. I skuggan av Ukraina-kriget mördar just nu Natos näst största armé oskyldiga yazidier med Bayraktar-drönare i irakiska Kurdistan och påstår sig kriga mot PKK-gerillan.

Erdogan, likt sina föregångare under den snart hundraåriga turkiska republiken, vägrar erkänna kurdernas existens, språk och identitet och utmålar alla världens kurder som PKK-vänner. Min far som var partiledare för ett PKK-kritiskt parti dömdes 2020, till sex år och tre månaders fängelse, för medlemskap i PKK.

Nämnde jag att Erdogan låter som Kremls talesperson? Ja. Många i väst gör analysen att Erdogan vill förhandla med vissa Natoländer i utbyte mot Natomedlemskap, men det är inte hela sanningen.

Och som vanligt kommer Nato hålla tyst när Erdogans armé marscherar i ännu i ett grannland.

Det är kurderna som riskerar att betala den blodiga fakturan för svenskt och finskt Natomedlemskap: Erdogan går just nu Moskvas ärenden inom Nato för att få fria händer av Vladimir Putin att invadera ännu mer syriskt-kurdiskt territorium och utropa sig som segrare före valet i juni 2023. 

Dessutom vill inte Erdogan, som kontrollerar all lagstiftande, dömande och verkställande makt, höra kritik från vare sig Sverige eller något annat västland när han nu planerar en promenadseger i nästa presidentval genom att ogiltigförklara alla starka oppositionskandidater med hjälp av juridisk fiffel.

Och som vanligt kommer Nato hålla tyst när Erdogans armé marscherar i ännu i ett grannland då Turkiet är en strategisk viktig stat mellan öst och väst, har en stor och krigsvillig armé som kan springa Natos ärenden i olika delar av världen – och som håller flyktingströmmarna, främst syrierna, borta från västvärlden.

Hade vi levt i en bättre värld hade Nato för länge sedan kastat ut en medlem som samarbetar med jihadister i Syrien.


Kurdo Baksi är svensk-kurdisk journalist och Turkiet-kännare.Lunch med Montelius: ”Extremt privat”

https://embed.podplay.com/lunch-med-montelius-1412/224-extremt-privat-117666/light?platform=podplay

KULTURPODD. Så paketerar Sveriges Radio om ett radioprogram till en podd. Därför gick topplocket på Marie Göranzon under Dramatens presskonferens. Problemet med Sara Gordans nya roman ”Natten”. Montelius och Brodrej i ett matigt avsnitt på Nalen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.