Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ska jag utlämnas till en despot, Margot Wallström?

GRIPEN. Svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin.
Margot Wallström, utrikesminister (S).
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin hade ingen aning om att han var internationellt efterlyst av Turkiet när han greps på sin semester.

Nu skriver han själv från häktet i Barcelona om hur Erdogan vill tysta honom och besvikelsen över Sveriges långsamma agerande.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Kan en svensk medborgare semestra i Spanien?

Frågan kan uppfattas löjlig men min erfarenhet säger att det är osäkert, ty jag vet vad jag pratar om.

Jag skulle flyga den 3 augusti 2017 från Barcelonas flygplats Prats. I väntsalen, på väg till passkontrollen, möttes jag av en Interpol-efterlysning. Poliserna tog mig till sitt avskilda område bakom passkontrollen.

Det var några timmar kvar till flygningen. Jag grunnade på om jag skulle hinna eller inte.

"Jag tror att du ska tillbringa natten här", sa en polis så småningom.

Det störde mig enormt att mina planer skulle ställas in och min biljett makuleras. Lite senare greps jag, varpå jag undertecknade ett dokument som innehöll mina legala rättigheter. Vid det laget hade jag redan via sms meddelat mina bekanta att jag stoppats.

Efter meddelandet om att jag plötsligt var anhållen bad polisen mig att stänga av min mobiltelefon. När de undrade på vilket språk jag skulle ha tolk svarade jag "svenska."


LÄS MER - Karin Olsson: Låt inte Hamza Yalcin hamna i Turkiets klor 


Rädsla för AKP

Då polisen inte kunde hitta en svensk tolk bad jag om en engelsk. Av rädsla för att AKP-regeringen i Turkiet skulle skada mig på något sätt vågade jag inte be om tolk på mitt modersmål, turkiska.

Samma kväll kom såväl tolken som den advokat som staten utsett till mig. Poliserna hade tagit reda på varför jag var efterlyst och mitt juridiska register i Europa. "Jag är inte säker, men jag tror att du blir frisläppt imorgon”, sa en av dem.

"Jag tror inte de överlämnar dig till Turkiet", sa även advokaten som aldrig mer har dykt upp.

Först ville polisen att jag skulle dela cell med andra misstänkta, men efter några cellbyten fick jag tillbringa natten ensam.

Samma kväll – om jag nu minns allt från mardrömsnatten – förhördes jag av två civilklädda personer i medelåldern. "Om du vill behöver du inte svara oss", inledde de.

Den som såg äldre ut och förhörde mig på riktigt talade spanska eller katalanska. De berättade att jag är misstänkt för terrorism! De förhörde mig om en och annan politisk organisation, om min Barcelona-resa, Gülen-rörelsen och militärkuppförsöket 15 juli i fjol. Anklagelserna var inget annat än lögner. 


LÄS MER - Hamza Yalcin: Artikeln som får Turkiet att se rött


Barcelona för semester

Gång på gång förklarade jag att jag kommit till Barcelona för semester, att jag inte är medlem i någon olaglig och hemlig organisation, och att jag är en socialistisk författare, och chefredaktör för tidskriften Odak som utkommer lagligt i Istanbul och sist men inte minst en Erdogan-kritiker.

Förhörsledaren, som inte kunde engelska sa med tydlig misstänksamhet:  

"Om nu den turkiska regeringen efterlyser dig bör du ha ett allvarligt problem."

Det kan stämma. Sanningen är att några av mina vänner i Europa berättar då och då att Interpol efterlyst dem. 

Nästföljande dag var det dags för den Kafkaartade processen via en videolänk från Madrid. Det var mycket svårt att förstå den "svenske" tolken med kraftig spansk brytning. Efter en lång stund meddelades domen:

"Rätten har övertygats om påståendena om dig", sa tolken med bister min. 

Min värld höll på att rasa. Min semester hade förvandlats till ett helvete.

Varför drabbas just jag och just nu?

Svaret är enkelt. Turkiets diktator Recep Tayyip Erdogan har personligen använt Interpol och beordrat att frihetsberöva mig. Orsak: jag kritiserar öppet Erdogan såväl skriftligt som muntligt på olika plattformar.


READ MORE: Türkiye'nin izin vermek istemediği makale 


Efter en vecka i häkte

Men det som sårar mig mest är att Sverige, där jag sökt en fristad och är medborgare, inte lever upp till sin suveränitet och demokratiska värderingar. Jag fick inget svenskt stöd i tid. Först efter en vecka i häktet besökte Sveriges ambassadör i Spanien mig. Det känns inte bra alls.

Och nu är jag i knipa. Vet inte vad som ska hända. Om inte Sveriges utrikesdepartement agerar kraftfullt tyder det mesta på att jag kommer sitta isolerad i en fängelsecell i Barcelona minst fram till 11 september. Kanske ytterligare 40 dagar eftersom Turkiet kan kräva längre tid för att ”presentera bevis” mot mig.  Ett rätt steg i rätt riktning är att Sveriges utrikesminister ringer upp sin spanska kollega.

Och en sak får vi inte glömma:

Despoten Erdogans långa armar når nu även Europa med det obehagliga syftet att tysta sina kritiker och begränsa deras rörelsefrihet tusentals kilometer från Ankara. Det sorgligaste är att en och annan stat väljer att lyssna på en man som ropar på dödsstraff än att lyssna på alla hans offer som flytt förtryck, nyligen eller tidigare. 

Om jag utlämnas till Turkiet väntar mig förfärliga saker. Ska verkligen en medborgare i EU och Sverige, som nyttjat sin yttrandefrihet, utlämnas till en despot?

Jag hade knappast anat detta när jag flydde till det stora humanistiska landet Sverige för omkring tre decennier sedan.


Hamza Yalcin

kulturen@expressen.se 


Hamza Yalcin är chefredaktör för den turkiska tidskriften Odak.


Översättning och svensk bearbetning Kurdo Baksi.


FAKTA/HAMZA YALCIN

Den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin, 61, har levt i Sverige sedan han flydde från Turkiet 1984 och har dubbelt medborgarskap. Han är i dag verksam i Halmstad och har arbetat som pedagog, samt varit engagerad i Författarförbundet och Amnesty. Yalcin greps i början av augusti på semester i Barcelona, ovetande om att han var efterlyst av Turkiet via Interpol. Nu väntar han på att Spanien ska ta beslut om utlämning.
Hamza Yalcin anklagas för att vara medlem i en terrororganisation och ha skrivit propagandaartiklar i terrororganisationers tidningar. Anklagelser om terrorism är ett vanligt sätt för turkiska regimen att tysta kritiker.
Reportrar utan gränser anser att Turkiet i det här fallet missbrukar Interpol för att förfölja dissidenter.