Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Shopping är knark – skydda barnen från Black Friday

Black Friday i Canterbury.Foto: GARETH FULLER / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN
Leksaksrea i Los Angeles.Foto: LIZ O. BAYLEN / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

Det är inte det minsta konstigt att barnen tjatar om att få grejer.

Gunilla Brodrej föreslår föräldrar att börja prata om konsumtion som en drog.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KONSUMTION | KOMMENTAR. Nu gissar jag.

Du har ett barn i de yngre tonåren. Kanske till och med yngre.

Det är ett normalbegåvat barn och du är en normalbegåvad förälder. Ni har vad man skulle kunna kalla en förtrolig och kärleksfull relation. 

Ditt barn älskar dig. Du älskar ditt barn. 

Utom ibland när ditt barn blir en kravmaskin och sätter i gång en intensiv övertalningskampanj för att få dig att köpa något åt det. 

Första gången är det gulligt. Rätt snart är det inte det längre. 

Barnet är bortskämt

Du hör dig själv säga att pengar inte växer på träd. Barnet försöker med att "alla andra får". Du hör dig själv säga att barnet är bortskämt. Ingenting funkar. Just nu är det bara du, menar barnet, som står i vägen för barnets lycka. För barnet befinner sig i ett hjälplöst tillstånd av abstinens. Upptrissad av hundra influencers.

Men du kan inte bara skylla på dem för det är också du, i nära samarbete med samhället, som har försett det med drogen. För hur många gånger har inte du, i ett anfall av plötslig generositet och kärlek, uppfyllt ditt barns önskan fast det varken var jul eller födelsedag? Det är ju precis så du belönar dig själv. Precis så du knarkar. Medan du tänker på Arbetstillfällen och Tillväxt.

Kompensatoriska gåvor

Jag vet hur det är. Jag skrev om det här i min bok “Shopstop” (2014) som handlar om ett år när jag bara köpte det allra nödvändigaste. Jag var själv en förälder som uppfann en massa bra anledningar till att köpa nåt till mitt barn. Som kompensatoriska gåvor, när jag varit bortrest. Så vem var jag att döma barnet för att det drömde om att åka på shoppingresor till världens huvudstäder?

 

LÄS MER – Annina Rabe: Även vi från DDR-Sverige har tröttnat på köphetsen

 

Vuxensamhället introducerar barnen för shoppingens lycka, men abdikerar sedan från ansvaret. Jag blev intervjuad överallt. Kände medvind. Kanske hade boken förändrat nåt. Men shoppingfesten fortsätter, till synes med oförminskad styrka. Varje år nya rekordsiffror. Trots allt vad vi numera vet om vår konsumtions påverkan på klimatet. 

Sköna kickar

Vi gör så gott vi kan med shoppingmöjligheter i våra fickor och vart vi än går. Vi försöker jogga och cykla och spela fotboll och ta en söndagspromenad, men den inneboende rastlöshet som kommer av att livet i övrigt alltid är schemalagt, driver oss till att drömma, planera och leta olika objekt som ska skapa en förhöjd livskänsla.

Drogen vi går på är shopping. Billig shopping, dyr shopping – det spelar ingen roll. Den ger snabba sköna kickar, flyktiga som lustgas. När vi ger oss själva de ting som vår kropp har lärt sig att anse som fördelaktiga svarar kroppen med att släppa ut dopamin i nervbanorna. Då upplever vi känslor av tillfredsställelse, ja till och med njutning. Givetvis vill vi njuta ofta. Därför upprepar vi oss. 

Effekterna av den här drogen syns inte

Effekterna av den här drogen syns inte. Ditt barn kommer inte hem spysjuk och vinglig. Och den tjänstgörande sjuksköterskan på ungdomsmottagningen kan inte lugna dig med några goda råd som att "låt henne sova bort det bara". Polisen kommer inte hem med ett shoppingberoende barn som hittats med fulla kassar i gallerian.

Likväl är drogen kraftig. I förlängningen kan den dra ner den arma konsumenten i en lyxfälla med Klarna-skulder och sms-lån. I vissa fall brottslighet. 

Konsumtion är tabu

Ändå är barns konsumtion tabu på föräldramöten. Jag vet inte hur många möten jag har varit med på där föräldrar i dyra fina kläder får reda på att deras barn super på helgerna – och genast föreslår en gemensam hållning. När ett gäng föräldrar fick nys om haschrökning bland ungdomarna bildade de kartell och fick in alla sina tonåringar i en bil för transport till ungdomsmottagningen och obligatoriskt urinprov. Det är ingen hejd på kreativiteten.

Men det där med shopping är inget man snackar om, skulle man göra det kan man bli ömkad såsom varande fattig. Därför sägs det inte så mycket om dyr-väskorna, märkesjackorna och telefonerna och allt annat begärligt gods som förekommer på skolgårdarna. 

Redan från barnsben

Alltså. Hur en person fungerar som är beroende av alkohol vet vi. Och hur droger lurar vår hjärna att bli beroende får vi också en rätt god uppfattning om, redan från barnsben.

Men hur vi värjer oss mot den drog som är inbyggd i själva samhällsordningen, uppmuntrad från högsta instans med hänvisning till tillväxtmål, det får vi klara ut var och en på egen hand. Mellan fyra väggar, öga mot öga med vårt upphetsade barn tills striden är över för den här gången.

Ingen kommer klandra dig om du än en gång föll till föga. Eller om du smiter in på toa och klickar hem nåt. Det är ju ändå Black Friday.

 

Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressens kultursida. 2014 kom boken "Shopstop. Rapport från ett celibat".