Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara Danius drängar är själva inga helgon

Peter Englund.Foto: THRON ULLBERG / NATUR & KULTUR
Klas Östergren.Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER / NOK
Kjell Espmark.Foto: TOMMY PEDERSEN
Karin Olsson, kulturchef på Expressen.Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Nyss var det Benny Fredriksson som var ondast i Kultur-Sverige – nu är det Katarina Frostenson som till varje pris ska bort.

Karin Olsson om att Sara Danius drängar inte är lika heliga som de vill ge sken av.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | AKADEMIKRISEN. Ibland krävs det viss distans från ankdammen för att se det patetiska plaskandet. På Arlanda efter en vecka i Israel, med tidningarna fulla av nyheter om den blodigaste dagen i Gaza på åratal, slår jag på telefonen. Flasharna som fastnat i flygplansläget smattrar in. Tre akademiledamöter lämnar Akademien. Kris och katastrof.

Klas Östergren illustrerade dramatiskt sitt beslut med ett citat från Leonard Cohens sista skiva, släppt bara månader innan han dog i cancer häromåret.

"I'm leaving the table, I'm out of the game".

Kort därefter var det Kjell Espmarks tur att meddela sin arbetsvägran i Akademien. Sedan krönte Peter Englund fredagseftermiddagen med sitt besked. Han skrev att den växande interna kritiken mot Sara Danius var "oberättigad och orättfärdig" och inte heller han ansåg det längre möjligt att "delta i Svenska Akademiens arbete".

Hyllningarna av de tre vise männen ville aldrig ta slut.

När så Sara Danius dansade ut på banan svalnade den upphetsade stämningen något. Den ständiga sekreteraren berättade i Svenska Dagbladet att Akademien insett att stadgarna inte hindrar att man av egen fri vilja lämnar sitt uppdrag, vilket sällskapet ser över formerna för. Espmark, Östergren och Englund har dock inte på detta sätt begärt utträde, utan bara "tagit en paus", förklarade hon. Tre skenavhopp, alltså?

Sara Danius, ständig sekreterare.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gift med Jean-Claude Arnault

Det är en illa dold hemlighet att Sara Danius själv har velat att ledamoten Katarina Frostenson, gift med Forums konstnärlige ledare Jean-Claude Arnault som i Dagens Nyheter anklagats för sexuella övergrepp på en lång rad kvinnor, bland annat i Akademiens lägenheter, skulle sluta eller uteslutas.

Danius drängar – Östergren, Espmark och Englund – slöt lojalt upp bakom den linjen. Men de har inte vunnit framgång.

Advokatbyrån Hammarskiöld & Co:s utredning av Akademiens relation till Jean-Claude Arnault, Forum och läckor kring litteraturpristagare, presenterades nyligen för ledamöterna. I sak verkar få nya uppgifter ha tillkommit. Advokatbyrån rekommenderade däremot en polisanmälan av Forum, på grund av oegentligheter med alkoholutskänkning, bokföring och skatter.

Akademin ville inte göra det, sannolikt för att man inte önskar engagera sig på den nivån i hur deras stipendier och bidrag används. Lyfter man på den stenen hittar man säkert både det ena och det andra i den ideella kultursvängen. Akademien har också röstat – traditionsenligt med svarta och vita bollar – i frågan om uteslutning. Utfallet var till Frostensons fördel.

Katarina Frostenson och Jean Claude Arnault.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

I Katarina Frostensons kläder

Man kan tycka vad man vill om det resultatet. Hade jag varit i Katarina Frostensons kläder hade jag dragit mig tillbaka för länge sedan. Men hon, och akademimajoriteten, är av en annan uppfattning.

Förstå mig rätt, den som gör fel ska granskas och ansvarsutkrävas. Det var ett flagrant brott mot de egna tidigare måttliga jävsreglerna att Svenska Akademien delade ut pengar till Forum, till hälften ägt av Frostenson. Akademien säger att man inte kände till att hon var delägare, men att de gav pengar till en ledamots make borde väl ha räckt för att dra i bromsen?

Saker och ting kunde pågå, trots att Expressen avslöjade problemen kring Arnaults kulturkällare redan för 20 år sedan. Det är ett kollektivt, institutionellt misslyckande.

Nyss var det Benny Fredriksson som var ondast i svensk kulturvärld, nu låter som att alla problem i Akademien har varit Katarina Frostensons fel. En kvinna ska offras, så att resten kan slappna av. Det skaver. 

Det djupt allvarliga här, anklagelserna mot hennes make om sexuella övergrepp, kan hon rimligen inte axla något ansvar för.

Expressens granskning av Forum 1997.

Anders Olsson bekräftar

Strategin att en efter en "lämna arbetet" tycks bara ha ett syfte: att tvinga bort henne. Akademiledamoten Anders Olssons offentliga uttalanden bekräftar att fredagens drama beror på besvikelsen över att hon envisas med att stanna. De fina killarna i Akademien har kommit på ett smidigt sätt att för egen del hantera krisen. Om den intensifierade pressen inte får Frostenson att självmant försvinna, fortsätter bara de tre männen sina författarskap utanför Akademien och solar sig i sitt fina civilkurage. 

Men hur kan Kjell Espmark så plötsligt, efter 37 år på stol nummer 16, ha kommit på att Akademiens egen form av klientelism riskerar att skapa något osunt? Verksamheten är uppbyggd på förmåner till ledamöterna. Utåt har man ett "i princip oavlönat" uppdrag, samtidigt får man tillgång till attraktiva lägenheter och arvoden för insatser i olika arbetsgrupper. Man kan leva ett gott liv som ledamot. Uppenbarligen i vissa fall deras vänner och anhöriga också.

Den 88-årige avhopparen Espmark bor själv i en stor våning på exklusiva Djurgården, som han har tilldelats av Akademien. 

Finns det någon som tror att Sara Danius tänker vräka honom och ge lägenheten till en fattig frilansintellektuell på andrahandskontrakt, nu när Espmark lägger ner sitt arbete? 

Peter Englunds häst

Hyckleriet når också nya höjder när Peter Englund sätter sig på en häst högre än Karl XII:s mytomspunna Brandklipparen. Vad gjorde Englund för att rensa upp i skrymslen och vrår under sina sex år som ständig sekreterare? Plötsligt blev det bara väldigt skönt att förfäras över den patriarkala parnassen. Ledamoten Per Wästberg, som också röstade för en uteslutning av Frostenson, ska ha heder av att han stannar och inte plockar billiga poäng.

Jag tvekar att applådera enskildas pompösa utspel, när Svenska Akademien är så mycket större än några ledamöters nycker. 

Att dela ut världens viktigaste litteraturpris är symboliskt blytungt. Men än mer betydelsefullt är arbetet med Svenska Akademiens ordbok, Svenska Akademiens ordlista, Svenska Akademiens grammatik och Svensk ordbok.

Det krävs bara två tomma stolar till för att Akademien inte ska kunna fungera och välja in nya ledamöter. Sara Stridsberg säger nu att hon funderar på att lämna sin plats. Man kan raljera, som jag gjorde inledningsvis, över den vikt som vi lägger vid detta anakronistiska 1700-talssällskap.

https://youtu.be/v0nmHymgM7Y

Leonard Cohens ära

Världen klarar sig helt säkert utan det. Men Sverige skulle bli ännu mer av en obildad nation i norra Europas utkant om Akademien verkligen kollapsade. Antingen borde man därför skärpa sina rutiner, vilket man delvis redan har gjort, och organiseras mer transparent och modernt, eller ta sig samman så att man åtminstone kan sköta sina uppgifter utan att rummet ekar tomt. Den monumentala röran i dag är ett stort nederlag för Sara Danius ledarskap.

De personer som inte vill vara med, bör också lämna på riktigt när det – äntligen – anses stadgemässigt möjligt och ge plats för nya kloka krafter. Populistiska pauser gynnar ingen.

Och Klas Östergren skulle jag vilja rekommendera ett besök på det nyrenoverade Judiska folkets museum i Tel Aviv, som har gjort en installation till Leonard Cohens ära. I en mörkt riggad minibio ses människor lyssna och be till det suggestiva titelspåret "You want it darker", hans stora avsked som poet och musiker. Om nu Östergren så gärna vill citera Cohen, kunde han hellre använda dessa rader, som skrivna till dem som hellre släcker lampan än vårdar sin upplysningsinstitution:

If you are the healer, it means I'm broken and lame

If thine is the glory then mine must be the shame

You want it darker

We kill the flame

 

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

 

I tv-spelaren visas ett avsnitt av Kultur-Expressen om Katarina Frostenson med Victor Malm och Magnus Ullén. Det spelades in i höstas efter att Akademiskandalen hade briserat. Kultur-Expressen finns också som podcast.

 

LÄS MER - Malte Persson: Pyramidspelet i kulturellt kapital har kraschat