Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sällan har ett äntligen känts bättre i munnen

Amanda Lind vid presskonferensen 7 september.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 29 september lättar Regeringen på publikrestriktionerna.

Gunilla Brodrej välkomnar beslutet, som kan vara försent för somliga.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Äntligen! Sällan har ett ”äntligen” känts bättre i munnen. Och när Dramaten spelar ”Cabaret” senare i höst kommer många att gråta till Johan Kanders ”Willkommen bienvenue welcome”. Allt vi vill är att bli underhållna nu. Tillåt mig kalla det så. Underhållna. Och den näst sista september är det slut med publikrestriktionerna och för somliga är det dessvärre redan försent, många musiker och skådespelare har skolat om sig. Kanske till och med blivit folkskygga. Med det sagt. ”Säg hej till publiken”, som Johannes Brost en gång sa med buktalardockan Per Eggers i knäet. Äntligen slipper vi kulturtanter vara så löjligt ansvarstagande som vi tvingats långt efter att alla börjat dansa runt på resor och i gallerior som om det inte fanns någon morgondag. Publiken har hållit i och hållit ut när andra hållit i gång. 

När jag nyligen besökte Helsingborgs konserthus var till och med paus-serveringen inställd så att vi i den glesa publiken fick springa ut och försöka få tag på en banan medan andra sökte efter dammiga halstabletter som kanske glömts kvar i handväskans botten. Vattenflaskor delades ut i foajén som om Röda korset hade ryckt ut. 

På Dramatens Lilla scen vädjade publikvärdarna om att de som kunde stannade kvar i salongen i pausen så att det inte skulle bli för många i foajén. När jag stel i benen stapplade hem efter att ha suttit ner i tre och en halv timme var det som vanligt fullt med folk i tunnelbanan. Inte ett munskydd i sikte.

Förtroendet för våra folkvalda har åkt ner till ett minimum. Säkert märker de detta ett år kvar till val.

Nå, men äntligen! Dags att sluta sura. 29 september är det slut med upp-och-ner-vända världen. Amanda Lind strålade dagen till ära i drottninglik frisyr när hon proklamerade att ”Nu öppnar vi upp”, vilket påminde mig om min inneboende språkpolis, vilket påminde mig om att ilska är inspirerande. Dock har det senaste årets ilska varit av den mer nedbrytande sorten. Förtroendet för våra folkvalda har åkt ner till ett minimum. Säkert märker de detta ett år kvar till val. 

Kanske har exekutörer, producenter, artister, musiker, sångare, dansare, scentekniker, akrobater, körer, rekvisitörer, garderobiärer, inspicienter, kostymörer, scenografer, påklädare, perukmakare, notbibliotekarier, maskörer, ljustekniker, ljudtekniker, mimare, performanceartister, dramaturger, översättare, dirigenter, regissörer och så vidare och så vidare hur de blev mobbade av makten när det är dags att gå till valurnorna 2022. 

Vi får se. Säg hej till publiken.


Gunilla Brodrej är kritiker och scenkonstredaktör på Expressen Kultur.Lunch med Montelius - ”Gröna Lund”

https://embed.radioplay.io?id=91477&country_iso=se

Så blir journalistik terapi, så riggas ”Gift vid första äktenskapet” och så gick det till när Gunilla intervjuade Lasse Berghagen. Dessutom: en inbjudan till Ninna Prage.

Expressens matiga kulturpodd med Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och redaktör Gunilla Brodrej.