Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Regeringen borde lämna de seriösa medierna i fred

Publicerad

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kritiserar regeringens nya förbud mot att sprida kränkande bilder.

DEBATT | MEDIER. När språkliga och systematiska skäl får avgöra vad som är ett yttrandefrihetsbrott är vi illa ute.

Sedan den första januari är det straffbart att sprida bilder eller i text offentliggöra uppgifter om det innebär ett oförsvarligt intrång i någons personliga integritet. Samtidigt med det nya brottet sänktes tröskeln för vad som ska anses utgöra förolämpning, ofredande och olaga hot. Fler gärningar ska kunna straffas enligt regeringen.

Olaga hot och förolämpning

Förändringarna är till del bra, men enskildheter kan ifrågasättas. Risken är påtaglig för att allmänhetens benägenhet att anskaffa uppgifter kommer att minska. Får man inte sprida en bild från exempelvis en olycka är risken att den aldrig blir tagen.

Men det verkligt problematiska är att förändringarna vad gäller olaga hot och förolämpning från nästa årsskifte föreslås gälla även för medier som faller in under yttrandefrihetsgrundlagarna.

Medier med utgivare sköter sig. Det vet regeringen. Men påpekandet från ett antal kommittéer bekymrar inte regeringen. Av språkliga och systematiska skäl föreslår regeringen motsvarande sänkning av gränserna för det straffbara även i yttrandefrihetsgrundlagarna.

Poängen med skillnaden mellan olika publiceringsformer är att medier med en ansvarig utgivare, och där ansvar kan utkrävas enligt grundlagarna, ska ges ett vidare svängrum än yttranden exempelvis på de icke reglerade delarna av internet. Många av brotten i brottsbalken som teoretiskt skulle kunna utgöra yttrandefrihetsbrott finns inte i grundlagarna, till exempel förledande av ungdom och falskt larm.

Ändrar i grundlagar

Mediegrundlagskommittén, som haft i uppdrag att se över grundlagarna, satte fingret på frågeställningen. I ett utkast kritiserade kommittén, om än i försiktiga ordalag, ändringar av yttrandefrihetens gränser som inte behandlats inom en parlamentarisk kommitté. I utkastet påpekas också att förändringar i brottsbalken inte nödvändigtvis måste få genomslag i yttrandefrihetsgrundlagarna. 

Men innan remissyttrandet sändes till regeringen dränerades det av kommittén på mycket av sin stringens. Det som kritiserades som en avvikande handläggning förvandlades till ”en i grunden politisk fråga”. I klartext ”gör som ni vill och finner lämpligt”. 

Och det gjorde regeringen.

 

LÄS MER: Nils Funcke: Slarva inte bort vår yttrandefrihet, Morgan Johansson 

 

Nils Funke är yttrandefrihetsexpert, vd för Utgivarna och styrelseledamot i Publicistklubben.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag