Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Psykisk ohälsa drabbar även rika, Lena Mellin

Foto: B4859 / AVALON / STELLA PICTURES/B4859 / AVALON AVALON
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: OLLE SPORRONG

Isobel Hadley-Kamptz skriver om avfärdandena av Meghan Markles psykiska ohälsa.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURKRÖNIKA. Robin Williams, Avicii, Anthony Bourdain, Kate Spade, Malik Bendjelloul, Stella Tennant, Ari Behn. Det är några jag kommer på från bara de senaste åren.

Om vi går lite längre tillbaka: Virginia Woolf, Ernest Hemingway, Karin Boye, Kurt Cobain, Ted Gärdestad, Stig Dagerman, Mikael Ljungberg, Alexander McQueen, Micke Dubois, Vilhelm Moberg

Jag talar om berömda och ofta rika människor som tagit livet av sig. Anledningen att jag måste göra sådana listor är den kritik som riktats mot den intervju som Meghan Markle och prins Harry häromdagen gjorde med Oprah. I intervjun berättade nämligen Markle om hur ensamheten, utsattheten och känslan av att vara utstött gjorde att hon mådde väldigt dåligt i England. I perioder var det så illa att hon fick självmordstankar. 

Detta har mötts av svenska journalister med att Markle i intervjun kanske utnyttjade ”sina skådespelartalanger”. Längst går Aftonbladets Lena Mellin, som inleder med att ”man ska absolut inte ta lätt på psykisk ohälsa” för att därefter skriva att man rimligen inte kan må så dåligt att man vill ta livet av sig om man bor i Buckingham Palace. 

Var femte svensk har blivit diagnosticerad med depression. 13 procent uppger att de haft självmordstankar.

Nå. Det kan nog ses som ett typexempel på att just ta lätt på psykisk ohälsa. För som mina listor visar så hjälper varken pengar eller utseende eller begåvning eller fina stöttande familjer, eller ens, som med Ari Behn, att ha ingått i ett europeiskt kungahus. 

Givetvis finns det sociala och ekonomiska faktorer. De handlar om vem som har råd att söka hjälp, vem som får hjälp om man söker, men också om att ekonomisk stress i sig är en risk. Sambandet fungerar dock inte åt andra hållet, att den som är ung och vacker och bor i ett fint hus därmed skulle vara skyddad från det absoluta mörkret. 

Gudarna ska dock veta att det är lätt för den som är deprimerad att tänka på alla skäl till att man inte skulle ha rätt att må dåligt. Jag har ju underbara barn. Jag bor inte på gatan. Många andra har det mycket sämre. Så skäms man över sin depression ovanpå att ha den. 

Var femte svensk har blivit diagnosticerad med depression

Jag förstår att det för den som aldrig varit där kan vara svårt att förstå hur depression fungerar. Ibland sprids tips om att ”ta en promenad”, ”drick en härlig kopp te”, ”se en rolig film”, och om man tror att sådant faktiskt hjälper så antar jag att det är lätt att vifta undan en påstått deprimerad hertiginna.

Men om man som journalist har så liten kunskap om ett allvarligt ämne vore det kanske bättre att läsa på innan man skriver. Mellins och andra svenskars avfärdanden kommer förstås inte nå Meghan Markle, men var femte svensk har blivit diagnosticerad med depression. 13 procent uppger att de haft självmordstankar. Många av dem riskerar att läsa i Sveriges största tidning att djup depression inte kan drabba den som har det ekonomiskt okej. Jag hoppas att de har styrka nog att inte börja fundera över om det är sant. 


FOTNOT. Om du har akuta självmordstankar, ring 112. Fler kontaktuppgifter finns på Vårdguiden 1177.  


Isobel Hadley-Kamptz är författare, debattör och medarbetare på Expressens kultursida. Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=80118&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.