Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polska kvinnor ber kyrkan dra åt helvete

En demonstrant ger kyrkan fingret.Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Ingvarsson.Foto: CATO LEIN

Efter det drakoniska abortförbudet i Polen har landets kvinnor tagit till gatorna.
Stefan Ingvarsson ser ett urgammalt tabu rasa – kyrkans skyddade ställning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. ”Visa oss din livmoder!” Runt den chockade prästen står ett femtiotal tonårstjejer i ansiktsmasker. I det virala klippet från en polsk småstad ser man att mannen i svart prästrock har hamnat mitt i demonstrationen av misstag – han har delat ut nattvarden på ett sjukhus. 

Nu försöker han rädda sig ur det hela genom att hålla väskan med oblater mot tjejerna. Han är övertygad om att korset på väskan kommer att få ungdomarna att tystna och släppa förbi honom, men Polen är inte samma land längre.

I stället för respekt möts han av hatisk ilska. ”Det här är Polen, inte Vatikanen” ropar tjejerna och man kan se prästen tappa fattningen. Han blir mer och mer ömklig. ”Kommer du att ta hand om mitt barn om jag blir våldtagen?” ropar en tonåring. ”Eller mitt barn om det föds gravt förståndshandikappat?” ropar en annan. Han försöker säga något, men överröstas. Ilsket börjar han göra någon sorts obscena gester med fingrarna. 

Nu skulle kvinnor tvingas föda barn som inte kan överleva.

För fyra år sedan försökte den styrande Lag- och rättvisepartiet att inskärpa landets redan stränga abortlagar som en liten present till katolska kyrkan för att den hade låtit sig köpas med löften om mer pengar och privilegier och därför uppmanat allmänheten att rösta på partiet från predikstolarna. Den gången gick hundratusentals svartklädda kvinnor över hela landet ut på gatorna i protest och politikerna och prästerna fick backa. 

Demonstranter blockerar trafiken i Warszawa under rusningstid.Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Då trodde många att man hade mutat in någon sorts gräns för hur långt fundamentalisterna inom kyrkan fick gå. De illusionerna kom på skam för en vecka sedan. Landets konstitutionsdomstol, som numera styrs av regeringen, meddelade att undantagen från landets redan stränga abortlagar strider mot grundlagen. Nu skulle kvinnor tvingas föda barn som inte kan överleva.

Med ens var mer än en kejsare naken.

En hel del sprack oåterkalleligt efter den nyheten. Den nakna cynismen bakom beslutet låg i öppen dager. Med ens var mer än en kejsare naken. Kyrkor och symboler som makthavarna gjort till politiska slagträn förlorade sin fredade status. Mässor över hela landet avbröts av protesterande kvinnor med plakat. Kyrkor sprayades med slagord. Gator och motorleder i ett hundratal städer blockerades. I onsdags gick kvinnor ut i masstrejk. De har fått nog.

Många demonstranter drar jämförelser med grannlandet Belarus som är en tydlig inspiration, men om de fredliga protesterna där präglats av artighet tar sig de polska kvinnornas ilska helt andra uttryck. Polskan bjuder på köttiga svordomar som får de svenska att framstå som en dagisramsa. Wypierdalać är budskapet. Dra åt helvete! Eller mer bokstavligt: fuck off! Snälla och artiga har vi redan varit. 

Det fick vi ingenting för.  

 

Stefan Ingvarsson är kulturskribent och medarbetare på Expressens kultursida. 

 

 

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=75111&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.