KULTURDEBATT. En varm sommardag i juli 1941 mördas lejonparten av de judiska invånarna i den lilla byn Jedwabne av sina grannar. Spädbarn slaktas. Män torteras. Judarna drivs till en trälada i byns utkant som dränks i fotogen och sätts i brand. Kvinnor, barn och män bränns levande.
Pogromen ansågs länge ha utförts av Polens nazistiska ockupanter. Genombrottet i historieforskningen dröjde ända till millennieskiftet när Jan T. Gross publicerade boken ”Grannar” som kullkastade Polens nationella självbild som ett hjältemodigt offer för förtryck. EU:s femte största medlemsland försattes i ett chocktillstånd efter att den polsk-amerikanska historikern visat att massakern genomfördes av Jedwabnes lokalbefolkning.
Trots en efterföljande politisk häxjakt på Gross publicerades snart flera andra studier om hur polacker inte endast intog rollen som offer, utan även visade likgiltighet inför sina grannars öde eller deltog i de nazityska förbrytelserna. Forskningen belyste också hur många polacker riskerade livet i heroiska räddningsinsatser under en tid då 90 procent av den polska judenheten förintades.
Det förflutnas grepp är därför lika mycket en berättelse om vår tid.
Fastän 76 år passerat sedan Auschwitz befrielse har folkmordets fulla omfattning ännu inte blivit en del av vårt grannlands kollektiva minne. Det förflutnas grepp är därför lika mycket en berättelse om vår tid och som vad som händer med ett samhälle som inte gjort upp med sin historia.
I veckan fälldes historikerna Jan Grabowski och Barbara Engelking för förtal i en polsk domstol efter att i studien ”Det är fortfarande natt: Judarnas öde i utvalda regioner i det ockuperade Polen” (2008) diskuterat polackers delaktighet i Förintelsen.
Rätten menar att de polsk-kanadensiska forskarna felaktigt pekat ut en numera avliden man för att ha deltagit i den av Nazityskland organiserade judeutrotningen. Rättsmålet stöddes av RDI, Polska organisationen mot förtal, en organisation med nära kopplingar till det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (Pis), som 2018 utformade Polens famösa historielagstiftning som gör det straffbart att anklaga polacker för delaktighet i Förintelsen. Beslutet har väckt stark internationell kritik, också från svenskt håll.
Dödsvrålen från Jedwabnes nedbrända trälada ekar in i vår tid.
De allt vanligare försöken att anpassa historien efter dagspolitikens behov är illavarslande, konstaterar Grabowski när jag talar med honom i telefon en dag efter rättsprocessens slut. Professorn oroas över vilka följder den polska regeringens tolkningsföreträde över historieskrivningen kan få för yttrandefriheten liksom den akademiska friheten.
– Jag har fått utstå en klappjakt till följd av min forskning men är härdad och har en internationell yrkeskarriär bakom mig, säger han.
– Om jag varit en ung akademiker eller skribent skulle jag vara orolig för repressalier för forskningsresultat som inte faller den styrande regeringen i smaken.
Han framhåller att journalisten Katarzyna Markusz förra veckan förhördes av polis till följd av anklagelser om att ha ”förtalat den polska nationen”, efter att i en artikel konstaterat att ”polskt deltagande i Förintelsen är ett historiskt faktum”. Ett brott som kan leda till tre års fängelse.
Dödsvrålen från Jedwabnes nedbrända trälada ekar in i vår tid. Polen kan endast konfrontera det förflutnas spöken genom att blottlägga de mörkaste kapitlen av sin historia och se sanningen i vitögat.
Av Daniel Schatz
Daniel Schatz är fil dr i statsvetenskap och fri skribent, tidigare Visiting fellow vid Harvard, Stanford, Columbia och New York University.
Lyssna på ”Två män i en podd”
https://embed.radioplay.io?id=78997&country_iso=seEn sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.