Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Omyndigförklara inte Förintelsens överlevare

Livia Fränkel.
Foto: Expressen
Tommy Ringart
Foto: Privat
Barn fotograferade vid frigivningen av Auschwitz i januari 1945.
Foto: SUB / AP TT NYHETSBYRÅN

Författaren Dan Korn menar att Förintelsens överlevare trivialiserar ett ofattbart brott mot mänskligheten när de jämför det med händelser i samtiden.

Livia Fränkel och Tommy Ringart menar att överlevarnas perspektiv tvärtom är värt att lyssna på och ta på allvar.

REPLIK | FÖRINTELSENS ÖVERLEVARE. Förintelsen var ingen naturkatastrof eller en mystisk händelse i en sedan länge förgången tid. Tvärtom var det ett välorganiserat industriellt dödande av framför allt judar på flera platser bara några timmars resa bort från våra egna gränser, inte alltför länge sedan.

Detta är vad människor gjorde mot andra människor. Det går att analysera och dra slutsatser av Förintelsen. Det fanns en rörelse, en politisk rörelse, som medvetet övertygade befolkningen att judarna var roten till allt ont. Den byggde på sekelgamla fördomar mot judar och försökte förverkliga planen att utrota alla judar i Europa.

Sex miljoner judar mördades, däribland många, många av våra nära familjemedlemmar och släktingar. Vi som överlevde och kom hit till Sverige hade tur. Här har vi kunnat starta ett nytt liv.


LÄS MER – Dan Korn: Osmaklig relativisering av Förintelsen

Alice Teodorescu och "bulvaner"

Att beteckna de överlevande som ”bulvaner” som Alice Teodorescu gör i sin artikel i GP den 26/9 med uppbackning av Dan Korn i Expressen den 29/9 där han menar att de överlevande trivialiserar minnet av Förintelsen, är att omyndigförklara dessa människor.

De upplevelser de överlevande bär på är värda att lyssna på och de slutsatser överlevande drar om vår egen tid ska tas på allvar. Hur kan vi annars lära av historien om vi inte är beredda att lyssna på dem som genomlevt ett av historiens värsta brott?

Vi, överlevande och barn och barnbarn till överlevande, delar en oro för dagens politiska klimat, den ökade polariseringen och ifrågasättandet av alla människors lika värde. Det innebär inte att det som sker nu på alla sätt kan likställas med 1930-talets Europa. Snarare vill vi uppmana till att dra lärdomar av historien för att undvika en utveckling till det sämre.

Det betyder inte heller att de slutsatser som överlevande från Förintelsen drar om dagens politiska situation inte kan sättas under debatt. Men gör då det – i stället för att ifrågasätta deras plats i den svenska offentliga diskussionen, med sina berättelser, med sina erfarenheter och med sina inbjudningar till kaffestunder.


Livia Fränkel

Hedersordförande

Föreningen Förintelsens Överlevande


Tommy Ringart

Ordförande

Föreningen Förintelsens Överlevande

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.