Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu kanske folk kommer bry sig om fritt internet

Isobel Hadley-Kamptz, författare och kulturskribent. Foto: SEVERUS TENENBAUM / TIMBRO

I onsdags tog EU-parlamentet ytterligare steg i regleringen av internet.
Isobel Hadley-Kamptz ser beslut som ligger långt från svensk yttrandefrihetstradition.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | INTERNET. De har blivit många nu, EU-omröstningarna som dödar internet. Jag har själv kampanjat mot allehanda idiotiska förslag om att stänga in, reglera, göra internet till en digital galleria där det brokiga och oväntade inte har plats. 

Internet har dock inte dött än, även om det är betydligt mer business och mindre oförutsägbar bakgata nu än för 15 år sedan. Det är inte bara dåligt, affärsmän har större intresse av att se till att folk inte trakasseras, och gallerior tenderar att dra till sig bredare skaror människor än mörka gränder.

I onsdags tog EU-parlamentet ytterligare ett steg i uppstädningen. Nu ska sajter tvingas införa filter för att hindra användare från att lägga upp upphovsrättsskyddat material. Bilder på konstverk, musik- och filmklipp, skärmdumpar ska bort. Sajter med länkar ska också betala länkskatt, som ska gå till den som producerat materialet. 

Det här kommer förstås förändra hur internet fungerar. Internet bygger i stor utsträckning på länken, på vidarekopplingen, vilket oftast är okomplicerat. Om jag länkar till en artikel på Twitter hjälper jag till att sprida den, jag snyltar inte på journalisten. Det är dock skillnad mellan enskildas användning och nätföretagens affärsmodeller.

Monopolistiska företag

Det senare gör frågan mer komplicerad. Moraliskt är det svårt att invända mot att nätgiganterna bör dela med sig en smula av sina miljarder med producenterna till det innehåll som affären bygger på. 

Det riktigt besvärliga är att EU nu infört förhandscensur för internet, en censur som dessutom ska hanteras av privata, nära nog monopolistiska företag.

I Sverige har vi en lång tradition av att motsätta oss förhandscensur. Det anses vara ett för stort ingrepp i yttrandefriheten, eventuellt brottsliga yttranden får åtalas och dömas i efterhand. Redan i dag finns dock en överenskommelse mellan internetleverantörer att blockera barnporr, eftersom barnpornografi är ett så allvarligt brott och spridningen innebär ytterligare skada för offren. Blocklistan har dock inkluderat sådant som inte är barnporr, jag minns till exempel när en sajt om bonsaiodling var med. Det finns nu smartare sätt att filtrera, Google har lagt hundratals miljoner på ett system för Youtube, men ingen liten aktör kommer ha råd med det. Alltså kommer saker filtreras bort utan anledning. 

Bild ur känd gif med Michael Jackson.

Folklig internetkultur

Jean-Claude Juncker har också öppnat för att filtren bör användas bredare, för att till exempel ta bort terrorpropaganda. Här är vi väldigt långt från svensk yttrandefrihetstradition. 

Det fanns ett förslag om att undanta satir och humor från filtren, men det röstades ner. Det kommer alltså också bli förbjudet med memes, gifar och andra centrala delar av den folkliga internetkulturen. Kanske bli detta startskottet för en ny bred uppslutning kring ett fritt internet? Folk bryr sig uppenbarligen inte om övervakning, men om man inte får posta Michael Jackson som äter popcorn längre, då jävlar har det gått för långt. 

 

Isobel Hadley-Kamptz är skribent, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är "Om sport och våld".


LÄS MER - Tung smäll för nätjättar när EU röstar för länkavgifter 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!