Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu har dumma Ankeborg blivit klimatsmart

Kalle Anka kör tunnelbanetåg.Foto: Egmont
Kalle Ankas nya jobb i Ankeborgs tunnelbana.Foto: Egmont.

Den dumma amerikanska staden Ankeborg har blivit klimatsmart.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Att Ankeborg i senaste numret av Kalle Anka och Co (27/2017) har blivit berömt för sitt tunnelbanesystem är en överraskning. Ankeborg har alltid varit de breda glesa bilvägarnas förlovade stad. Med Kalle i sin lilla röda bil och Farbror Joakim i sin långa cabriolet har Ankeborg varit en bild av den dumma amerikanska staden. Kanske håller den på att bli smart nu när Kalle är förare på linje 13.

Kanske är det ett inlägg i klimatdebatten. Det är ju de amerikanska städerna som driver klimatfrågan framåt när presidenten bromsar. 

För bilstaden Los Angeles har också fått sin tunnelbana. Den går hela vägen från Down Town ut till stranden, och såväl österut till Boyle Heights som norrut till Pasadena. Det förändrar hela staden. Den sitter ihop på ett helt nytt sätt. 

 

LÄS MER - Dan Hallemar: På natten tillhör stadens tomrum de unga

 

Alla reser mot centrum igen, helt nya möten uppstår och centrum blir viktigt igen – den plats där alla tunnelbanelinjer passerar. På samma sätt som den gång de röda spårvagnarna gjorde.

Stationerna i det nya numret av Kalle Anka har ritats efter Stockholms tunnelbana. Skärholmen blir Don Rosa-ön, Bagarmossen blir Gnagarmössen och (roligast) Östermalms torg blir Tröstlösa torg. 

 

Lena Endre protesterar

Det sista kanske ett inlägg i debatten om ombyggnaden av Stureplan där Lena Endre beklagat sig över att en uppgång skulle hamna i Sturegallerian: ”Var någonstans på jorden har det blivit mysigt med tunnelbaneuppgång?”. 

Hela vägen från Dumbo, Bläckplumpen och Farmors gård ska de komma resande till Tröstlösa torg.