Kalle Anka kör tunnelbanetåg. Foto: EgmontKalle Anka kör tunnelbanetåg. Foto: Egmont
Kalle Anka kör tunnelbanetåg. Foto: Egmont
Kalle Ankas nya jobb i Ankeborgs tunnelbana. Foto: Egmont.Kalle Ankas nya jobb i Ankeborgs tunnelbana. Foto: Egmont.
Kalle Ankas nya jobb i Ankeborgs tunnelbana. Foto: Egmont.

Nu har dumma Ankeborg blivit klimatsmart

Publicerad

Den dumma amerikanska staden Ankeborg har blivit klimatsmart.

Att Ankeborg i senaste numret av Kalle Anka och Co (27/2017) har blivit berömt för sitt tunnelbanesystem är en överraskning. Ankeborg har alltid varit de breda glesa bilvägarnas förlovade stad. Med Kalle i sin lilla röda bil och Farbror Joakim i sin långa cabriolet har Ankeborg varit en bild av den dumma amerikanska staden. Kanske håller den på att bli smart nu när Kalle är förare på linje 13.

Kanske är det ett inlägg i klimatdebatten. Det är ju de amerikanska städerna som driver klimatfrågan framåt när presidenten bromsar. 

För bilstaden Los Angeles har också fått sin tunnelbana. Den går hela vägen från Down Town ut till stranden, och såväl österut till Boyle Heights som norrut till Pasadena. Det förändrar hela staden. Den sitter ihop på ett helt nytt sätt. 

 

LÄS MER - Dan Hallemar: På natten tillhör stadens tomrum de unga

 

Alla reser mot centrum igen, helt nya möten uppstår och centrum blir viktigt igen – den plats där alla tunnelbanelinjer passerar. På samma sätt som den gång de röda spårvagnarna gjorde.

Stationerna i det nya numret av Kalle Anka har ritats efter Stockholms tunnelbana. Skärholmen blir Don Rosa-ön, Bagarmossen blir Gnagarmössen och (roligast) Östermalms torg blir Tröstlösa torg. 

 

Lena Endre protesterar

Det sista kanske ett inlägg i debatten om ombyggnaden av Stureplan där Lena Endre beklagat sig över att en uppgång skulle hamna i Sturegallerian: ”Var någonstans på jorden har det blivit mysigt med tunnelbaneuppgång?”. 

Hela vägen från Dumbo, Bläckplumpen och Farmors gård ska de komma resande till Tröstlösa torg.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag