Manifestation i kurdiska Erbil i Irak. Foto: SAFIN HAMED / AFPManifestation i kurdiska Erbil i Irak. Foto: SAFIN HAMED / AFP
Manifestation i kurdiska Erbil i Irak. Foto: SAFIN HAMED / AFP

Nu är det äntligen kurdernas tur

Publicerad

På måndag folkomröstar kurderna i Irak om de vill ha självständighet.

Gunilla Brodrej är med när hoppet tänds i diasporan.

På världsutställningen i Hannover 2000 visade man svindlande filmklipp från Nemrudbergen i den turkiska paviljongen.

”Vilka fantastiska bilder från Kurdistan”, sa jag till den turkiska representanten.

Hon låtsades oförstående.

”Det finns ingenting som heter Kurdistan”, sa hon. 

”Men det där är kurdiska berg”, insisterade jag.

”Nej, fel, de är turkiska”.

Jag har rätt och hon har fel men jag kan aldrig få rätt. 

Medborgarplatsen i Stockholm

17 år senare står jag på Medborgarplatsen i Stockholm med mina vuxna barn. Jag har aldrig sett så många kurdiska flaggor på samma gång. Solljuset tänder upp färgerna rött, vitt, grönt och solgult. På plakaten står det ”Självständighet för Kurdistan”. Det är överväldigande. 

Sällan har jag sett så mycket kärlek och glädje över ett vi. Folk kommer fram till mig och mina barn och tackar för att vi är där. Hur ska de kunna veta att kurden bredvid är deras far, att vi vill det här precis lika mycket som de. Att vår familj också står här och vill ha rättvisa för vår egen skull. Att vi vill kunna resa dit och andas samma luft som de.

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej: Turkiet håller på att falla samman igen

 

Folkomröstningen om kurdisk självständighet sker på måndag i irakiska Kurdistan och det handlar bara om att fråga det kurdiska folket vad det vill och det gäller bara en femtedel av Kurdistan, men det kan skapa ringar på vattnet och hopp hos dem som lever under förtryck i de angränsande länderna. Några av de jag träffar på torget tänker åka dit, för att få vara med när det äntligen skrivs positiv kurdisk historia. 

När den kurdiska befolkningen i Irak har sagt sitt ska man påbörja överläggningar med Bagdad. Fredliga dialoger, betonar Massoud Barzani, president för irakiska Kurdistan sedan 2005.

Grannländerna Turkiet och Iran med stora kurdiska minoritetsgrupper protesterar som väntat mot folkomröstningen. USA, Turkiets allierade, föreslår att man ska vänta till ett annat bättre tillfälle. 

Inte ens FN stöder Folkomröstningen. Man menar unisont att den försvårar kampen mot IS. Kataloniens folkomröstning har man däremot inga synpunkter på. 

De irakiska kurderna, som för övrigt har varit ledande i kampen mot IS, vill inte vänta längre. 

Raid Abdul Qadir dödades

Det är oroligt. Starka krafter emot. Provokationer pågår redan i området. Sedan fyra dagar har Turkiet en enorm militärövning vid den största gränsövergången till Irak. Den kurdiske peshmergan Raid Abdul Qadir dödades vid ett attentat i Kirkuk i lördags. Det visar sig att gärningsmännen har koppling till fascistiska Grå vargarna i Turkiet.

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej: Vansinne jämföra Öcalan med Mandela

 

Solen fortsätter att tända upp flaggorna på Medborgarplatsen. Musiken dånar. Dansen går. Inte en enda hjältebild på Abdullah Öcalan så långt ögat når. PKK är inte här. Hela världen lägger pannan i djupa veck och tycker att frågan är komplicerad, men det hela är mycket enkelt.

Detta land finns. Ett folk behöver skydd inom dess gränser.

”Biji Kurdistan” ropar vi. Leve Kurdistan. 

 

Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.

 

LÄS MER Gunilla Brodrej: En tapper kamp för ett språk 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag