Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu är det äntligen kurdernas tur

Manifestation i kurdiska Erbil i Irak.Foto: SAFIN HAMED / AFP

På måndag folkomröstar kurderna i Irak om de vill ha självständighet.

Gunilla Brodrej är med när hoppet tänds i diasporan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

På världsutställningen i Hannover 2000 visade man svindlande filmklipp från Nemrudbergen i den turkiska paviljongen.

”Vilka fantastiska bilder från Kurdistan”, sa jag till den turkiska representanten.

Hon låtsades oförstående.

”Det finns ingenting som heter Kurdistan”, sa hon. 

”Men det där är kurdiska berg”, insisterade jag.

”Nej, fel, de är turkiska”.

Jag har rätt och hon har fel men jag kan aldrig få rätt. 

Medborgarplatsen i Stockholm

17 år senare står jag på Medborgarplatsen i Stockholm med mina vuxna barn. Jag har aldrig sett så många kurdiska flaggor på samma gång. Solljuset tänder upp färgerna rött, vitt, grönt och solgult. På plakaten står det ”Självständighet för Kurdistan”. Det är överväldigande. 

Sällan har jag sett så mycket kärlek och glädje över ett vi. Folk kommer fram till mig och mina barn och tackar för att vi är där. Hur ska de kunna veta att kurden bredvid är deras far, att vi vill det här precis lika mycket som de. Att vår familj också står här och vill ha rättvisa för vår egen skull. Att vi vill kunna resa dit och andas samma luft som de.

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej: Turkiet håller på att falla samman igen

 

Folkomröstningen om kurdisk självständighet sker på måndag i irakiska Kurdistan och det handlar bara om att fråga det kurdiska folket vad det vill och det gäller bara en femtedel av Kurdistan, men det kan skapa ringar på vattnet och hopp hos dem som lever under förtryck i de angränsande länderna. Några av de jag träffar på torget tänker åka dit, för att få vara med när det äntligen skrivs positiv kurdisk historia. 

När den kurdiska befolkningen i Irak har sagt sitt ska man påbörja överläggningar med Bagdad. Fredliga dialoger, betonar Massoud Barzani, president för irakiska Kurdistan sedan 2005.

Grannländerna Turkiet och Iran med stora kurdiska minoritetsgrupper protesterar som väntat mot folkomröstningen. USA, Turkiets allierade, föreslår att man ska vänta till ett annat bättre tillfälle. 

Inte ens FN stöder Folkomröstningen. Man menar unisont att den försvårar kampen mot IS. Kataloniens folkomröstning har man däremot inga synpunkter på. 

De irakiska kurderna, som för övrigt har varit ledande i kampen mot IS, vill inte vänta längre. 

Raid Abdul Qadir dödades

Det är oroligt. Starka krafter emot. Provokationer pågår redan i området. Sedan fyra dagar har Turkiet en enorm militärövning vid den största gränsövergången till Irak. Den kurdiske peshmergan Raid Abdul Qadir dödades vid ett attentat i Kirkuk i lördags. Det visar sig att gärningsmännen har koppling till fascistiska Grå vargarna i Turkiet.

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej: Vansinne jämföra Öcalan med Mandela

 

Solen fortsätter att tända upp flaggorna på Medborgarplatsen. Musiken dånar. Dansen går. Inte en enda hjältebild på Abdullah Öcalan så långt ögat når. PKK är inte här. Hela världen lägger pannan i djupa veck och tycker att frågan är komplicerad, men det hela är mycket enkelt.

Detta land finns. Ett folk behöver skydd inom dess gränser.

”Biji Kurdistan” ropar vi. Leve Kurdistan. 

 

Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.

 

LÄS MER Gunilla Brodrej: En tapper kamp för ett språk