Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Noréns saker är grå och tråkiga – ser ni inte det?

Några av Lars Noréns tidigare ägodelar.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Claes de Faire.
Foto: Lina Adamo / Pressbild
Lars Norén.
Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT NYHETSBYRÅN

Claes de Faire om Bukowski-auktionen av Lars Noréns dödsbo.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURKRÖNIKA. Ge mig auktionskatalogen efter en död dramatiker och jag ska genast säga vem du tror du ska bli. Nej, det behövs faktiskt inte mer än så. När auktionshuset Bukowskis, och tro mig, vi ska strax komma till dem, saluför resterna av Lars Noréns bohag försöker de tydligt saluföra en del av honom. Och det är precis det du hoppas få. 

I auktionskatalogen – som för övrigt redan nu påpekas bli ett blivande samlarting – säljs en transistorradio med porträtt av Lars Norén, där han sitter helt nära radion och lyssnar. Den svarta bilden är mycket vacker. Betraktaren kan se sig själva sitta på samma allvarsamma sätt. Lyssna lika koncentrerat och ha samma begåvning i blicken. Sammanhanget (och utropspriset) gör det tydligt att det här kan vara du. Samma sak med exempelvis en svart skinnjacka av märket Armani som med hjälp av bildbevis (som ingår) visar att Lars Norén använt just den här jackan vid ett tillfälle. Nu är det snart din tur. 

Ja, i alla fall inte min eftersom jag mäter 198 centimeter i strumplästen och den i bästa fall skulle sitta som en bikiniöverdel för herrar om jag ens försökte.

Lars Norén ingår inte i försäljningen. Det är döda ting. Karln var förhelvete asket. Ändå ville han att försäljningen skulle gå till just så här. 

Hans saker är grå och tråkiga. Kan ingen se det?

Snart ska allt detta tjäna som trofé, helgens roligaste gå-bort-present bland mellancheferna i Stockholms innerstad. 

Visst, kan ni höra oss – det här är en av Lars Noréns Chet Baker-skivor, du sitter i Lars Noréns Rietveld-fåtölj. 

Gillar du solglasögonen? Det är Lars Noooooooréns.

Är det här en del av selfiekulturen att vi till varje pris vill vara inblandade i det som sker?

Betraktaren vill bli aktör och som aktör är du nästan en del av sammanhanget. 

Lars Norén är sammanhanget.

Det säger också något om samtiden och om auktionshusens utveckling.

Kanske är det en lek riktad till oss som är kvar på den här sidan: prova att vara jag.  

Om de som arbetar nära riktigt kända människor fick jag häromdagen lära mig uttrycket strålskadad.

När du vistas nära någon som är riktigt känd så riskerar du enligt något slags rättvisetänk tro att du själv är lika känd.

Det är vad de här köparna önskar bli. Strålskadade. 

Kanske satte Ingmar Bergman en ny trend när det vid hans frånfälle lät meddelas att hans sista önskan var att hela bohaget skulle auktioneras ut. 

Inget lämnades åt fantasin. Ångestteckningarna hastigt utförda direkt på nattbordets skiva, små djävulsteckningar och två rätt vanskötta men för tiden lyxutrustade Mercedes gick under klubban. Helvete, vilket hem!

Det säger också något om samtiden och om auktionshusens utveckling. Det här, mina vänner, kommer på intet sätt sluta här. Skulle inte förvåna om mig om de kreativa hjärnorna går på högvarv. Nästa steg: saluföra saker vars proveniens skapas i realtid. För varför vänta på att 1) någon ska dö 2) vilja sälja allt via auktion, när det går att förpacka strålning direkt. Vänta och se.

I ensamheten på min kammare, jag vill se mer av detta. 

Men i Lars Noréns fall. Visst vill man bara utbrista: se en av hans pjäser i stället, försök förstå mekanismerna i hans skrivande. 


Av Claes de Faire
Claes de Faire är journalist och författare.

Anna Larsson: ”Plötsligt blir det så mycket skitsnack”

KULTURKRIGET. Dirigenter är föremål för så många föreställningar om det stora geniet att det verkar omöjligt för en kvinna att nå samma upphöjda position. 

Operasångerskan Anna Larsson och konserthuschefen Stefan Forsberg diskuterar den sista manliga bastionen.