Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobel borde porta Kina från glamouren

Kurdo Baksi. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Kinas ambassadör Gui CongyouFoto: ERIK RÖNNQVIST
Nobelprisutdelningen 2016.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kurdo Baksi uppmanar Nobelstiftelsen att inte välkomna Kinas och Eritreas ambassadörer till Nobelprisutdelningen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | NOBEL. SD-ledaren Jimmie Åkesson blir inte heller i år inbjuden till Nobelfestligheterna i Stockholm. Lika kallsinnigt borde Kinas ambassadör Gui Congyou bli behandlad om man ska följa Nobelstiftelsens resonemang om bristande respekt för demokratiska värderingar.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten skrev nedanstående i ett mejl till mig: "Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande demokratiska principen om alla människors lika värde – oavsett hudfärg, härkomst eller religion. Nobelstiftelsen väljer därför att, i år liksom tidigare,  inte bjuda in Sverigedemokraterna till årets Nobelfestligheter."

Enligt min mening är det ett fullt rimligt beslut.

Men diktaturer som Vitryssland, Eritrea, Iran, Nordkorea, Saudiarabien, Sudan, Syrien, Zimbabwe, Eritrea och Kina deltar med sina ambassadörer i den årliga prisutdelningen.

Kina och Eritrea

Mest märkligt är att just ambassadörerna för Kina och Eritrea inbjuds till Nobelglamouren trots att dessa länder har frihetsberövat svenska medborgare som har använt sig av en självklar demokratisk rättighet, det vill säga yttrandefrihet.

Ingen kan ha missat att den svenske poeten och journalisten Dawit Isaak har varit fängslat i 17 år i Eritrea bara för att ha författat regimkritiska artiklar.

För ungefär tre år sedan kidnappade kinesiska myndigheter den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Gui Minhais publiceringsverksamhet av regimkritiska böcker är med stor sannolikhet orsak till att han i två år isolerades från omvärlden utan advokat, utan rättegång och utan åtalspunkt. 

Staden Ningbo

Två år senare ”frigavs” Minhai och hölls under uppsikt i en bostad i staden Ningbo och hindrades från att lämna Kina. Tre månader efter ”frigivningen” kidnappade drygt tio civilklädda regimagenter Minhai som satt med två diplomater på ett tåg nära Peking.

Och den kinesiska diktaturen  tvingade Gui Minhai att framträda i statlig tv ännu en gång och fördöma Sverige ifrån ett av de många hemliga fängelserna i februari i år för att fortsätta gömma honom för hans familj och omvärlden. I enlighet med diktaturstaternas natur är den juridiska statusen för Gui Minhai är fortsatt oklar.

Först efter nästan tre år fick Gui Minhai träffa en svensk läkare.

Hör här Lars Heikensten och övriga ledamöter i Nobelstiftelsen – det är aldrig för sent att rätta till misstag.

Låt inte Kinas ambassadör Gui Congyou delta på prisutdelningen.

Ambassadörer som inte respekterar demokrati, yttrandefrihet och allas lika värde har lika lite att göra på en Nobeltillställning som Jimmie Åkesson.

 

Av Kurdo Baksi

Kurdo Baksi är journalist och författare.

 

LÄS MER: Här är dikten som Gui Minhai skrev i kinesiskt fängelse 

 

LÄS MER: Fängslad, förnedrad och svartmålad - läs boken om Gui Minhai

IN ENGLISH: Gui Minhai - imprisoned, humiliated and discredited