Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ni borde ha tackat nej till Akademiens pengar

Marianne Lindberg De Geer. Foto: MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Johannes Anyuru. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rebecka Kärde. Foto: Privat

Marianne Lindberg De Geer om att ta emot pengar från Svenska Akademien.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

NOTIS | PRISER. DN:s kulturmedarbetare Rebecka Kärde har tackat ja till 100 000 kronor från Svenska Akademien och häromdagen läste vi Johannes Anyurus tvåsidiga ambivalens i DN angående de 200 000 som han har tilldelats.

Båda tar emot pengarna i en tid då fjällen fallit från svenskarnas ögon vad gäller denna uppblåsta sekt av mestadels medelmåttor. Sture Allén har nonchalerat information angående anklagelserna mot kulturprofilen och hela församlingen blundat för en ledamots jäv i Forum. Och de har inte kunnat lösa de konflikter som uppstått.

Köpa tystnad

Kärde säger sig inte ha råd att tacka nej även om hon "reservationslöst" tror på anklagelserna mot Kulturprofilen. Gör man det och har följt det smutsiga efterspelet, är det för mig obegripligt att ta emot pengar av nämnda akademi, som inte tillåts dela ut Nobelpriset och gjort sig själva till åtlöje världen över.

Maskerat som ett skämt, öppnar sig Kärde för korruption. Hon säger till sin tidning att "Akademien får gärna köpa min tystnad flera gånger”.

Har DN råd med minsta misstanke om intellektuell korruption bland sina medarbetare? 

Som journalist och författare borde både Anyuru och Kärde veta att "there is no such thing as a free lunch." För detta kommer att kosta, var så säkra. I förtroende. 

Eller varför inte ta upp det i ett av årets teman på Bokmässan: Respekt?

 

Marianne Lindberg De Geer är konstnär, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hon har skrivit romanen "På drift"

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!