Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ni avlar och avlivar – det är inget påhitt

En björn i Yellowstones nationalpark.Foto: JIM URQUHART / AP TT NYHETSBYRÅN

Av de störda existenserna i våra djurparker finns inte mycket att lära.

Gunilla Brodrej svarar chefen för Skansens zoologiska avdelning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SVAR DIREKT. Vi som har vuxit upp med naturprogram på tv vet att det inte är från de dystra miljöerna på landets djurparker som man lär sig mest om vilda djur.  

En instängd björn eller varg uppvisar inget naturligt beteende. En primat stirrar på dig med outgrundlig blick. Av dessa störda existenser kan man inte lära sig särskilt mycket om hur man värnar om djur. Sedan jag var barn har jag känt en diffus känsla av sorg och hjälplöshet genom att betrakta dem. 

Som Tomas Frisk, chefen för Skansens zoologiska avdelning, skriver i sin replik idag väcker djuren på Skansen känslor. Men kanske inte alltid de avsedda. Frisk pekar på ett faktiskt sakfel i min text. Det gäller Lill-Babs senaste kull, som tvärtom mot vad jag skrev i min första version fick leva vidare efter könsmogen ålder i en djurpark i Belgien där de lever ”i all välmåga”. Detta har jag ändrat och uppdaterat. Istället har jag skrivit namnen på de olycksbröder som avlivades några år tidigare. Och nu undrar man ju vad som ska hända med den nya och största kullen på Skansen någonsin. Hela fem björnungar i Skansens ryska roulette.

För det är faktiskt inget påhitt, det där att Skansen avlar och avlivar. I en intervju med SVT 2014, när Köpenhamns zoo kritiserades för fallet med giraffen Marius som dödades och slaktades inför publik, sa Tomas Frisk att samma sak sker i Sverige, dock inte offentligt. Både lodjur och björnar avlivas på Skansen får man lära sig. Att Lill-Babs förra kull fick leva tolkar jag därför som ett ovanligt undantag. ”[Det] föds fler ungar än vad som går att placera på Skansen eller i andra djurparker, säger Linda Askelund”, djuransvarig, i samma SVT-intervju.

Så låt oss inte låtsas som någonting annat. 

 

 

Gunilla Brodrej är redaktör på Expressen Kultur.