Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nej, det är inget fel på mäns empatiförmåga

Allt färre pojkar läser böcker. Foto: SHUTTERSTOCK
Daniel Sjölin.

Färre pojkar och män läser böcker och färre män debuterar som författare. 

Daniel Sjölin ser en debatt som behöver lyftas till en samhällsnivå. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Hur är det med unga män och litteratur? Hur ska vi tolka siffror och som visar att allt färre män debuterar som skönlitterära författare, och pojkar och män läser allt mindre? I Kultur-Expressen ägnade vi två avsnitt i höstas åt att locka till intresse för frågan. Författaren Måns Wadensjö plockade i SvD upp en tråd från Åsa Beckman DN och i GP frågar sig nu Selma Brodrej om mäns empatiförmåga skulle minska när de nu överger litteraturen?

Att empatin är eftersatt redan från början hos mansfolket, som Brodrej föreslår, protesterar jag förstås emot, men hennes text lyfter frågan dit den hör hemma: på samhällsnivå snarare än att det är en intern kulturfråga. Frågan är nämligen provocerande har jag märkt. Ska nu männen hamna på agendan igen? Räcker det inte med debatten om alla incels?

Alltsedan jag tog del av forskning som långt efter min egen uppväxt förklarade varför jag och många andra pojkar föraktade kultur och annat ”flum”, har jag inte kunnat avfärda mäns underrepresentation på litteraturkvällar, biblioteksträffar och i debutanthyllorna, som nonsens. 

Min uppväxt som ”alliterat till följd av könsrollsmönster för pojkar”, gjorde mig till ett lätt rov för populism. Det var mest av slump som jag slank ur dess käftar i tonåren. Att som många gjort under flera år, säga att debatten om unga mäns fjärmande från litteraturen är nonsens, är som att peka på mäns aggressioner, rycka på axeln och säga att pojkar är och förblir pojkar. Den kapitulationen provocerar mig, så tack Wadensjö och Brodrej, för att ni tar det här på allvar.

Alltför många män läser aldrig böcker. Det är fakta. Det är ett problem. Jag tror inte mäns empati är i fara, jag tror att det är allvarligare än så. 

 

Daniel Sjölin är redaktör på Expressens kultursida. 

 

LÄS MER:

DANIEL SJÖLIN: Läslust kan bryta klassmönster  

 

Efter kulturmännen – nu har kvinnorna tagit över

Håller kulturlivet på att bli en mansfri zon? 

Det är ämnet i veckans Kultur-Expressen, som gästas av Daniel Sjölin och Åsa Beckman.

 

”Vi är landets två enda manliga författare”

Är unga män en bristvara i författaryrket, och vad har det i så fall för betydelse?

I veckans Kultur-Expressen säger Daniel Sjölin välkommen till författarna Elis Monteverde Burrau och Jack Hildén.