Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Nacka är inget hot mot biblioteken – tvärtom!”

Mats Gerdau, (M), är kommunstyrelsens ordförande i Nacka.Foto: SÖREN ANDERSSON / NACKA KOMMUN
Richard Wendt, M, är kulturnämndens ordförande i Nacka.Foto: Sören Andersson / Nacka kommun
Biblioteksinteriör, inte från Nacka.Foto: TT NYHETSBYRÅN / Christine Olsson

Moderata kommunpolitikerna Mats Gerdau och Richard Wendt replikerar på Författarförbundets Per Wirtén och Grethe Rottböll.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK. Nacka utmålas som ett hot mot bibliotekens framtid (Expressen 3/3 2020). Tvärtom! 

Nacka har alltid utmanat, tänjt gränser och prövat nytt. Vi förvaltar inte bara, vi vill utveckla verksamheterna för att våra invånare ska få högre kvalitet och mer värde för sina skattepengar. Vi moderater tänker att inget är så bra att det inte kan bli ännu lite bättre. Då måste man pröva lite nya vägar. 

Vi var först med att införa kundval i skolan och har, bland annat tack vare det, väldiga goda elevresultat i dag. Vi har byggt ut kulturskolan, också där har kundvalet lett till att köerna försvunnit och att innehållet breddats från musik till cirkus, fotografi och teater tack vare att vi har 13 olika kommunala och privata aktörer. Vi genomförde en uppmärksammad muralmålningsfestival (Wall Street Nacka) i höstas tillsammans med lokala fastighetsägare och fick 20 konstverk som ger liv åt tidigare döda och trista platser. Så många positiva reaktioner vi fått från uppskattande Nackabor!  

När det gäller biblioteken så är det riktigt att vi upphandlat driften av våra sex bibliotek, de drivs i dag av två privata företag. Men kommunen är fortsatt huvudman, sätter ramarna och följer upp kvaliteten och finansierar dem. Våra bibliotek är moderna, populära och nytänkande. Vi såg fler besökare förra året, fler utlån, större nyförvärv och många läsfrämjande aktiviteter. Under 2018 hade Nacka 11,2 biblioteksbesök per invånare, 27 procent mer än Stockholm. Det vill väl alla?! 

Är denna utveckling ideologiskt driven? Ja, på ett sätt. Vi har en övertygelse om att vi behöver samarbeta med privata aktörer för att uppnå hög kvalitet. Allt nytt och bra utvecklas inte av kommunala tjänstemän. Det finns kreativa människor också i privata sektorn, det får inte vara tabu att samarbeta med dem. 

Det finns naturligtvis inget självändamål att biblioteken ska drivas vare sig av kommunen eller privata aktörer. Vi stirrar oss inte blinda på driftformen, utan vill anlita dem som är bäst. Kommunen la egenregi-anbud, men det blev privata aktörer som bedömdes ha bäst utvecklingsidéer, för det var just det som avgjorde och inte priset.  

 

Av Mats Gerdau och Richard Wendt

Mats Gerdau (M) är kommunstyrelsens ordförande i Nacka och Richard Wendt (M) är orförande för kulturnämnden i samma kommun. 

 

Läs Per Wirtén och Grethe Rottbölls artikel här:

Folkbiblioteken har fått fiender – det är dags att slåss

Så blev konservatismen het

KULTURKRIGET DEL 1: Den konservativa revolutionen

Nu är ”Kulturkriget” här!

I Expressens nya tv-program möts Johan Norberg, Stina Oscarson och Malcom Kyeyune – för en debatt om konservatismen.

Dessutom berättar författaren Stig Larsson om sitt möte med Salman Rushdie: ”Min spontana impuls är att dränka honom, strypa honom.” Programledare: Daniel Sjölin.