Anna Kinberg Batra, partiledare i M, och Richard Jomshof, partisekreterare SD.Anna Kinberg Batra, partiledare i M, och Richard Jomshof, partisekreterare SD.
Anna Kinberg Batra, partiledare i M, och Richard Jomshof, partisekreterare SD.
Kahin Ahmed, M-politikern som bott 26 år i Sverige, är enligt SD:s Richard Jomshof "inte välkommen" i Sverige. Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSENKahin Ahmed, M-politikern som bott 26 år i Sverige, är enligt SD:s Richard Jomshof "inte välkommen" i Sverige. Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
Kahin Ahmed, M-politikern som bott 26 år i Sverige, är enligt SD:s Richard Jomshof "inte välkommen" i Sverige.  Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Moderata dimridåer om SD:s rasism

Publicerad

SD-toppen Richard Jomshof vill att en moderat politiker lämnar landet. Men inte ens nu kan Anna Kinberg-Batra bita ifrån, skriver Emil Arvidson.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof firade i år traditionsenlig midsommar, bland annat genom att be en person med brunt skinn att lämna Sverige. 

Denna gång var måltavlan Kahin Ahmed, moderat kommunpolitiker som sitter i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista. Ahmed hade skrivit en debattartikel där han argumenterade för att Sverigedemokraterna inte borde vara välkomna till politikerveckan i Järva, på grund av partiets nazistiska rötter. 

Jomshof svarade på Twitter:  

 

https://twitter.com/RichardJomshof/status/878266874592710656

 

I en intervju med Dagens Nyheter hävdade Jomshof att Ahmed, som levt 26 år i Sverige, inte är svensk. Jomshof inskärpte senare i ett inlägg på Facebook att Ahmed bör ”återvända hem”.

Twitter exploderade. Nyhetsredaktionerna vaknade ur sin midsommarslummer. Partiledare tävlade i att uttrycka sin avsky. 

 

https://twitter.com/annieloof/status/878974739414495233https://twitter.com/bjorklundjan/status/878912423239061504

Kinberg Batras balanserande

De mest tillbakalutade och svala reaktionerna kom - bisarrt nog - från Kahin Ahmeds eget parti. Anna Kinberg Batra författade tillsammans med sin stab en tweet som kan gå till historien för sitt avmätta balanserande: 

 

https://twitter.com/KinbergBatra/status/878929433721274368

 

Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell, ett av partiets toppnamn, såg detta som ett bra tillfälle att kritisera sin kollega:

 

https://twitter.com/JohanForssell/status/878908811259654144

 

... men tyckte ändå, efter viss eftertanke, att det är ”allvarligt" att Sverigedemokraterna vill förvisa hans partikamrat från landet:

 

https://twitter.com/JohanForssell/status/878908954599936000

Åkesson spelar statsman

Moderaterna jobbar, precis som sina framtida samarbetspartners i SD, med dimridåer för att tala med olika grupper inom och utanför det egna partiet. Jimmie Åkesson spelar ofta statsman. Samtidigt skräder hans partikollegor sällan orden i rasistiska poster på sociala medier. Båda hållningarna har förmodligen effekt – på olika delar av partiets väljare. 

 

LÄS MER – Anna Hellgren: Jomshof sprider raisistiska myter

 

Nu skickar Moderaterna fram personer som kallar Jomshofs uttalande för vad det är – rasistiskt – men denna hållning sträcker sig inte så långt som till partiledaren. På det finns för mycket att förlora.   

Här är alltså Moderaterna sommaren 2017. I full färd med att krishantera, släta över och förhålla sig till Sverigedemokraternas rasistiska uttalanden, samtidigt som företrädare för andra partier får stå upp för partiets egna politiker. 

I helgen visade sig detta slingrande främst i ordval och ton – i själva språket.

 

Emil Arvidson är medarbetare på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag