Angela Merkel. Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNAngela Merkel. Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Angela Merkel. Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Paulina Neuding. Foto: LINDA BROSTRÖM / © LINDÍSIMA - LINDA BROSTRÖMPaulina Neuding. Foto: LINDA BROSTRÖM / © LINDÍSIMA - LINDA BROSTRÖM
Paulina Neuding. Foto: LINDA BROSTRÖM / © LINDÍSIMA - LINDA BROSTRÖM

Merkels sväng mot mitten öppnar för extremhögern

Publicerad

Tyskland tillåter homosexuella äktenskap sedan Angela Merkel mjuknat i frågan.

Paulina Neuding förklarar varför förbundskanslerns strategi kan bli kontraproduktiv.

Med stor majoritet röstade den tyska förbundsdagen förra fredagen igenom en ny lag som tillåter homosexuella äktenskap. 

Själva omröstningen ägde rum bara några dagar efter att förbundskansler Angela Merkel överraskade publiken under en scenintervju med kvinnotidningen Brigitte och berättade att hon är öppen för en votering – utan partipiska och efter parlamentsledamöternas samvete. Medan de tyska socialdemokraterna och De gröna länge kampanjat för en könsneutral äktenskapslag, har kristdemokraten Merkel hittills hållit fast vid den tidigare lagstiftningen: partnerskap för homosexuella, äktenskapet för man och kvinna. 

Redan dagen efter Merkels svar på scen i Berlin började vänsterblocket driva på för en omröstning i förbundsdagen före sommarledigheten. 

I svensk nyhetsförmedling beskrivs Merkels omsvängning som en självklart god nyhet. Men det är alls inte säkert att homosexuella äktenskap innebär en seger för progressiva idéer i Tyskland. 

Låt mig först säga innan jag blir missförstådd: Jag är själv anhängare av könsneutrala äktenskapslagar. Men frågan är större än hbt-rättigheter, och skärs helt enkelt inte på det sätt som många tycks ta för givet.

Så hur ska man då förstå Merkels omsvängning i ett vidare politiskt perspektiv?

Till höger om CDU

Tidskriften The Economist hyllade i förra veckan förbundskanslerns strategiska geni, och det är mycket möjligt att äktenskapsfrågan kan visa sig strategiskt lyckosam för Merkel: Att Merkel öppnade för en votering utan krav på partilojalitet kan attrahera frihetliga borgerliga väljare som annars skulle rösta vänster, medan traditionellt konservativa väljare inte håller frågan för tillräckligt viktig för att lämna kristdemokraterna CDU eller det bayerska systerpartiet CSU.

Men ett annat utfall är också möjligt. 

Risken är att symbolfrågan om homoäktenskap blir en katalysator för ytterligare politisk instabilitet i en redan osäker tid i Tyskland.

Att etablerade konservativa partier överger traditionella ståndpunkter betraktas numera slentrianmässigt som en seger – för liberalism, vänsteridéer eller de konservativa partierna själva. Men i Tyskland, precis som i Sverige, har ett reellt, nationellt alternativ öppnats för väljarna till höger om den etablerade konservativa rörelsen. Och när konservativa partier orienterar sig åt vänster, riskerar väljarna att försvinna ut till höger. 

Väl ute i kylan – för att rösta på eller ansluta sig till Alternative för Deutschland är att ge sig ut i kylan, på samma sätt som när svenskar söker sig till Sverigedemokraterna – blir de alienerade väljarna svåra att locka tillbaka till etablissemanget. 

Ett slags permanent politiskt utanförskap.

Det är trots allt inte länge sedan Fredrik Reinfeldt hyllades just som framgångsrik strateg när han drev Moderaterna mot mitten, i frågor som arbetsrätt, feminism och migration. Då var Sverigedemokraterna fortfarande ett parti i marginalen. Sedan strömmade de alienerade moderatväljarna till. Anna Kinberg Batras vankelmod kring invandring, brottsbekämpning och möjligt SD-samarbete har bekräftat att Moderaterna inte vet hur förlorade väljare ska lockas tillbaka.

 

LÄS MER – Jonas Gardell: Anna Kinberg Batras öppning mot SD skrämmer mig 

 

Merkel förvaltar inte arvet efter Kohl

Angela Merkels stora strategiska misslyckande består i att hon inte kunnat upprätthålla den ordning som tyska kristdemokrater formulerade på 1980-talet; den så kallade ”lägerteorin”. Det var CDU och framför allt systerpartiet CSU, som hade till uppgift att säkerställa att det inte fanns någon reell konkurrens till höger om kristdemokraterna.

Rechts von uns darf es nicht geben.

Ett parti som Republikanerna, grundat 1983 av tidigare CSU-aktiva, har visserligen varit representerat lokalt och i EU-parlamentet, men blev aldrig någon betydande politisk kraft i Tyskland. Med Angela Merkel finns det inte bara ett växande nationellt parti till höger om de tyska kristdemokraterna, CDU och CSU, i Alternative för Deutschland (”Alternativ för Tyskland”). Tyskland har tilltagande problem med våldsbejakande nynazism, vid sidan av ett överhängande hot från radikala islamister. 

Helmut Kohl lyckades under sina år som partiordförande att på det hela stora hålla ihop den konservativa flocken i Tyskland och driva den till kristdemokraterna. 

Det arvet har Merkel misslyckats med att förvalta.  

 

Den tidigare tyske förbundskanslern Helmut Kohl och hans efterträdare Angela Merkel.Foto: FRANKA BRUNS / AP

 

Av Tysklands fyra riksdagspartier var det bara kristdemokraterna som var delade i förra veckans omröstning, med 225 röster mot och 75 för. Merkel tillhörde den majoritet i partiet som röstade nej. Hon kritiseras nu likväl av framstående partimedlemmar, särskilt från det mer högerorienterade CSU, för att konservativa tyska väljare inte längre anser sig ha ett hem i partiet.

Denna splittring utnyttjas av AfD. Partiet har de senaste dagarna kampanjat mot homoäktenskap, till stor del med hjälp av den nya toppkandidaten Alice Weidel

Det i sig påminner om att detta är en debatt som inte kan reduceras till en fråga om att vara för eller mot homosexuella. Weidel är inte bara ung, disputerad och karriärkvinna, med en bakgrund vid bland annat Goldman-Sachs. Hon är också mamma, och lever öppet i en lesbisk relation.

Så landar äktenskapsfrågan i ett politiskt landskap där konflikterna rasar kring andra frågor. 

 

LÄS MER: Paulina Neuding om den tyska flyktingkrisen 

 

Paulina Neuding är frilansskribent.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag