Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mediernas slapphet spelar terrorister i händerna

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN
Aron Lund.
Foto: PRIVAT

Terrorister tävlar om att producera estetiserat våld, redaktioner tävlar om att distribuera det.

Aron Lund varnar för hoten från den mediala uppmärksamhetsekonomin.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ESSÄ. Hur förbereder du dig för vinterns terrorvåg?

Häromdagen slog SVT på stora terrortrumman, med hänvisning till en FN-rapport om Islamiska staten (IS) som varnar ”specifikt för att en våg av internationella terrorattacker kan komma från IS före årets slut.” Planeringen tycktes långt framskriden, ty IS kan redan ha ”påbörjat utplaceringen av sprängämnen inför attacker” i Europa.

TV4 hade tidigare meddelat att ”en färsk FN-rapport” varnar för en nära förestående terrorvåg, och för att IS, som påstods ha en budget lika stor som svenska försvaret, redan har ”utrett tänkbara mål”.

Ruggigt. Men ta det lugnt: detta är så kallade falska nyheter.

al-Qaida, IS och talibanerna

Visst kommer det ske nya IS-attentat i Europa. Även i Sverige. Men den påstådda FN-varningen har trollats fram ur tomma intet genom viskningslekar och slarv från prestigemedier vars genomslag är så stort att ingen annan faktakollar dem.

Den blygsamma brasan bakom all rök består i att en FN-grupp i juli levererade en rapport (S/2019/570) som sammanfattar medlemsstaternas lägesbild av al-Qaida, IS, talibanerna och därmed besläktade extremiströrelser. Sådana rapporter utges varje halvår. 

Enligt rapporten uppfattar medlemsstaterna IS som kraftigt försvagat sedan gruppen förlorat sina sista landområden i Syrien, men den överlever ändå som underjordiskt nätverk. Enskilda IS-anhängare antas fortsätta begå illdåd på eget bevåg, men organisationen som sådan är illa tilltvålad och har det kämpigt med finanserna. Medlemsstaterna gissar att IS förfogar över mellan 50 och 300 miljoner dollar (vilket lyckligtvis inte motsvarar en svensk försvarsbudget) men allt är kanske inte gripbara medel. 

Därför tros IS numera ha ”liten förmåga” att planera komplexa attacker, som Parismassakern 2015.

Rapportörerna varnar samtidigt för att läget kan ändras om IS tillåts återuppbygga sig i lugn och ro, vilket i sin tur beror på vad som händer i Syrien, Irak och övriga världen. Man landar i en rätt sladdrig slutsats: ”Det är därför möjligt att den nuvarande minskningen av [centralt planerade] attacker inte blir långvarig, kanske varar den inte ens till slutet av 2019; under tiden kommer fler [IS]-inspirerade attacker att inträffa, kanske på oväntade ställen.” 

Eller för att sammanfatta: läget är lite bättre än förut, men det kan ju bli värre igen.

Inte direkt förstasidesmaterial.

New York Times

Sen börjar viskningsleken. Den 3 augusti publicerar New York Times en artikel under den kraftigt tillskruvade rubriken ”ISIS, Eyeing Europe, Could Launch Attacks This Year, U.N. Warns”.

En av de läsare som frestas att klicka arbetar av allt att döma på TT, ty nästa dag skickar nyhetsbyrån ut en egen text baserat på artikeln. TT har då skalat bort ännu ett lager nyanser, och nu heter det att ”FN varnar för att Islamiska staten (IS) kan iscensätta en ny våg av terrorattacker i Europa före årets slut. Terrorgruppen kan redan ha utrett tänkbara mål och placerat ut sprängämnen inför attacker.” 

Ingen källkollar ju TT. Därför sprids den här fejknyheten ordagrant vidare genom den svenska pressflorans grenverk, från DN och SvD till Aftonbladet, UNT, Göteborgs-Posten och Sydsvenskan, ända ut bland de minsta buskblaskorna, för att till sist prasslande försvinna ner i undervegetationen på Flashback och Facebook. Sen stormar TV4 och SVT in som andra vågens anfallare och ruskar upp varsin terrorexpert.

Men det finns alltså ingen FN-varning om en kommande angreppsvåg. FN har tecknat ner några medlemsstaters högst hypotetiska funderingar kring det faktum att ett starkare IS vore ett farligare IS, och sagt att man inte kan utesluta att gruppen återhämtar sig redan i vinter.

Resten är den svenska pressens publikfriande fantasier, med benäget bistånd från en klickhungrig rubriksättare på New York Times. Den allmänhet som gjort misstaget att läsa, lyssna och lita på detta har därmed blivit lite sämre insatt, lite misstrognare och lite räddare – vilket som av en händelse är målet med IS attacker. 

Uppmärksamhetsekonomin

Terrorism är en form av psykologisk krigföring, som syftar till att få samhället att tappa självbehärskningen—”injaga allvarlig fruktan hos en befolkning”, som det heter i svensk lagtext. En terrorattacks framgång mäts inte i antalet mördade fredagsflanörer eller klubbgäster, utan i antalet hysteriska kröniketexter, hispiga debatter och ögontjänande politiska utspel.

Terrorismens guldålder är därför just nu. Det har aldrig varit enklare att begå ett lyckat terrordåd än i det informationssamhälle där regeringarna på gott och ont tappat kontrollen över dagordningen och där privata medier slåss för livet om läsarklick och annonspengar. En strukturell symbios har uppstått mellan extremismen och sensationsjournalistiken: terroristerna tävlar om att producera estetiserat våld, redaktionerna tävlar om att distribuera det. 

Tydligen har denna uppmärksamhetsekonomi nu växt sig så stark att IS inte längre behöver lyfta ett finger för att svenska medier tjänstvilligt ska börja tuta och trumpeta om hotets omedelbarhet.

Den som vill kan förstås vifta bort denna perversa incitamentsstruktur som ett branschbekymmer. Men det är något mycket värre: ett av teknikutvecklingen skapat politiskt systemfel som mångdubblar det öppna samhällets sårbarhet. Gör något åt det, eller vänta på att det verkligen smäller.


LÄS MER – Per Wirtén: IS-fångarna i Syrien är ju en god nyhet


Aron Lund är Mellanösternkännare och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är ”Syrien brinner – hur revolutionen mot Assad blev ett inbördeskrig”.