Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massakern i Pittsburgh riktar sig mot alla judar

Svante Weyler.
Foto: OLLE SPORRONG
FBI på plats efter dådet i synagogan i Pittsburgh.
Foto: ANDREW STEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Svante Weyler om det antisemitiska dådet i Pittsburgh.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | ANTISEMITISM. Hur långt bort ligger Pittsburgh? Känner jag någon där? Någon jude?

Hur långt bort ligger Lund?

När en 46-årig man rusar in i en synagoga i Pittsburgh och skriker ”Alla judar måste dö!” då skriker han till all världens judar. Och den som kastar in en brandbomb i ett radhus i Lund hotar att bränna inne alla judar.

Jag kan inte tänka mig att det finns någon jude någonstans i världen som inte uppfattar de här händelserna som riktade direkt mot honom eller henne. Och det spelar ingen roll om denna jude eller judinna samlats med andra judar i sitt tempel, går omkring på en gata, ligger hemma i sin säng och sover eller har blivit rik på finansiella tjänster. Judehatet gör ingen skillnad. 

Om en dryg vecka samlas judar och andra runtom i världen för att högtidlighålla minnet av Novemberpogromerna 1938 i Tyskland, den av nazisterna organiserade aktionen mot judar som blivit till en symbol för ett judehat som gick från hot, trakasserier och raslagar till det öppna våld som slutade i lägrens gaskamrar. Nazisterna kallade händelsen med stolthet för Kristallnatten efter ljudet av de krossade skyltfönstren i de judiskägda butikerna.

Brandbomb i Lund

Vad kommer judehatarna i USA att kalla mordet på de elva som firade sabbat i Pittsburgh? Vad kommer de svenska nazisterna att kalla brandbomben i Lund?

Viktigare ändå: vad kommer vi andra att kalla de här antisemitiska utbrotten? Vad kommer vi att göra?

Det har närmast blivit till en klyscha hos en internationell extremhöger att hänvisa till det judisk-kristna arvet som ett slags försvar mot hotet från islam. Det är dags att vrida det vapnet ur deras händer och göra allvar av det som en av upphovsmännen till detta judiskt kristna arv sa: Det ni inte gjort för en av dessa mina minsta, det har ni inte heller gjort för mig.

Ja, jag känner någon i Pittsburgh. Ja, jag bor i Lund.


Svante Weyler är medarbetare på Expressens kultursida och ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).


LÄS MER - Salomon Schulman: Finns ingen synagoga ger sig judehatarna på våra hem