Man kan inte skratta bort fascismen

Margit Silberstein.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Marianne Lindberg De Geer.
Foto: / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Johan Hakelius.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Marianne Lindberg De Geer påminner om den bruna verkligheten i Europa.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I en artikel i Expressen tar doktoranden i historia vid Uppsala universitet, Gustaf Johansson, loven av Margit Silbersteins uppmärksammade och gripande krönika i DN. Silberstein kritiserade Johan Hakelius och anklagade honom för att i en kolumn i Expressen ta för lätt på Nordiska Motståndsrörelsens närvaro i Visby under Almedalsveckan.

Med milt överseende i tonen, som för att säga "här har känslorna tagit överhanden och förnuftet fått ge vika", skriver Johansson: ”Det finns all anledning att respektera den oro som dessa våldsverkare väcker, inte minst bland dem som själva överlevde Förintelsen eller har anhöriga som gjorde det. Men samtidigt: något är det som skaver med denna spökmetaforik."


LÄS MER - Johan Hakelius: Skumt med en offentlighet där så många sätter nazisterna i centrum 


Farbroderlig Gustaf Johansson

Och på det har Johansson ett farbroderligt och tröstande svar: ”Vi måste svara dem att de är få och vi är många, att de är små, löjeväckande figurer som inget kan uträtta.”

Som om de senaste årens bruna täcke inte existerar, som om Europa inte sedan andra världskriget haft en sådan högervridning som i sina spår fött den ena fascistiska rörelsen efter den andra? 

Som om Sverigedemokraterna inte byggt hela sin grundexistens på fascister och nazister som hyllade Hitler redan då det begav sig? Som om Marine Le Pens rörelse bara är att rycka på axlarna åt? 


LÄS MER - Gustaf Johansson: Förstärk inte illusionen av nazisternas makt 


Fascismen inget tillfälligt

Att Jobbik, Gyllene Gryning, FPÖ i Österrike med 20 procent av väljarna bakom sig, Nazistiska partiet NPD som nu har mandat i EU-parlamentet, eller polska nationalistiska partiet Lag och rättvisa är något tillfälligt, som kommer att försvinna om vi bara skrattar ut dem?

Har inte i stället våra demokratiska partier i praktiken lagt grunden för en smygande acceptans för sådana här rörelser även i vårt land? 

Det sägs att det inte längre är fult att föra fram nationalsocialistiska idéer i tv, bara någon ”tar debatten”. 

Och hur går det? 

Nej, tack och lov för skribenter som Margit Silberstein. Må vi aldrig glömma!


Marianne Lindberg De Geer

kulturen@expressen.se 

Marianne Lindberg De Geer är konstnär och medarbetare på Expressens kultursida.


SVAR DIREKT: 

Gustaf Johansson: Det handlar om hur vi minns


Må vi aldrig glömma, skriver Marianne Lindberg De Geer, och det håller jag förstås med henne om. Det räcker emellertid inte med att på detta sätt åkalla minnet. Allt handlar i stället om hur vi minns, om vilka historiska paralleller vi drar och hur vi sedan omformulerar dem till lärdomar för att orientera oss mot framtiden. Andemeningen i min text var att vi måste vara försiktiga här. Hur väl vi lyckas när vi med syfte att förklara nuet vänder oss till det förflutna påverkar nämligen inte bara samtidsbilderna och framtidsalternativen. Det påverkar också vår bild av förflutenheten.

De många exemplen på hur den yttersta högern har vunnit mark under de senaste åren är synnerligen oroande och vi måste ta trenden på stort allvar. Men är den verkligen i paritet med 1940-talets bestialiska utrotningskrig och den nazityska statsapparat som förde det? Det är som om man glömmer (och här talar jag inte bara om Lindberg De Geer) att det bruna täcke som då lade sig över Europa inte handlade om 10 procent här eller 20 procent där, utan vilade på ett finmaskigt nät av industriell död – i skjutgroparna och i dödslägren, på slagfälten och i förhörslokalerna. 

Måste inte den här skillnaden spela roll? Det är min fasta övertygelse att den måste göra det. Hur ska vi annars förstå vad nazismen var i det förflutna? Hur ska vi annars korrekt kunna bedöma dess position i samtiden? 

Ytterst är det så vi försäkrar oss om att aldrig glömma.


Gustaf Johansson

kulturen@expressen.se

Gustaf Johansson är doktorand i historia vid Uppsala universitet.