Löfvens invandringsbroms visar att vänstern gett upp

Stefan Löfven föreslår att tillstånd att arbetskraftsinvandra ska prövas mot arbetsmarknadens behov.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Socialdemokraterna vill att arbetskraftsinvandring bara ska få ske i bristyrken. 

Somar Al Naher ser vänsterdebattörer kapitulera för högerns verklighetsbeskrivning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | MIGRATION. Tusentals svenska ungdomar åker varje år till Norge för att arbeta. I grannlandet bygger vi hus, rensar fisk, slevar upp mat på kaféer. Jobb som inte kräver särskild kompetens, och som i teorin även skulle kunna utföras av norrmän. Ändå var det över 90 000 svenskar som ansökte om norskt skattekort 2013. 

Så fungerar vi människor, vi söker oss vidare till platser där villkoren är bättre. Men ve den som är fattig och kommer från ett land utanför Europa. 

LÄS MER – Somar Al Naher: Här i Libanon är systemkollapsen på riktigt 

Arbetskraftsinvandring till IT-branschen

Till Sverige kom förra året 15 000 personer för att arbeta. En tredjedel finns inom IT-branschen. Ungefär 6 000 personer jobbade inom yrken som inte kräver utbildning. Inga stora siffror, men ändå har Socialdemokraterna valt att fokusera på den här gruppen. Nu ska de inte få komma till Sverige för att ta jobb som städare och diskare, tycker Stefan Löfven.

I stället ska skurhinken gå till arbetslösa svenskar eller nyanlända. 

Man skulle kunna tänka sig att ett arbetarparti skulle ta en konflikt med företagen i stället för med arbetarna. Men att angripa kapitalister som utnyttjar människor, antingen i Sverige eller genom att flytta produktionen till länder med usla villkor, tycks vara för svårt.

Onsdagens politiska utspel, och den efterföljande debatten på sociala medier, var en uppvisning i vänsterns intellektuella reträtt.

Göran Greider och Åsa Linderborg har skrivit boken "Populistiska manifestet".
Foto: MAXIM THORÉ

Socialdemokraterna, påhejade av tänkare som Göran Greider och Åsa Linderborg, stänger hellre gränser än utmanar kapitalet i en globaliserad värld. Just Greider och Linderborg stämplar i sin strama åsiktskorridor de som ifrågasätter den nationalistiska linjen som "nyliberaler". I sin nya bok, "Populistiska manifestet", accepterar de förklaringen att främlingsfientligheten beror på okontrollerad (arbetskrafts)invandring. De utmålar, precis som högerpopulister, delar av vänstern som verklighetsfrånvända frashumanister som inte vet hur det är i förorterna. I ett kapitel skickar författarna en varning till partier som står upp för en generös invandring: förvänta er inte ett tack, även invandrade kan vända er ryggen och rösta på högerpopulister. 

LÄS MER: Ida Ölmedal recenserar "Populistiska manifestet" 

Högerns bild av invandringen

Arbetarrörelsen har accepterat nationalismens premisser: Antingen har vi en generös flyktingpolitik, arbetskraftsinvandring och som följd sämre välfärd och lägre löner. Eller så räddar vi välfärden med stängda gränser och strama regler för människor utanför Europa.

Det är en falsk konflikt. Sverige har inte blivit framgångsrikt genom att sluta sig, utan genom öppna sig mot omvärlden. Genom att satsa på utbildning, generös välfärd och arbetsmarknadspolitik som stimulerar ekonomin. Och inte minst: genom en strid ström av invandrare i arbetsför ålder. Men nästan ingenstans möter Socialdemokraterna ideologisk kritik från vänsterhåll.

Det finns problem med nuvarande regelverk, där arbetsgivare utnyttjar människor. Men det finns andra sätt att komma åt fifflare, till exempel genom att ställa högre krav på kollektivavtal och bättre uppföljning. Och Socialdemokraterna skulle gärna få prata mer om EU-regler som försvagat fackens roll. 

Socialdemokraternas argumentation, att oseriösa företag inte ska utnyttja människor i nöd, låter bra på papperet. Men i realiteten har de själva bidragit till att öka arbetsgivarens makt över invandrades liv. Genom att koppla rätten till familjeåterförening till arbete och inkomst har regeringen lagt enorm makt över människors liv i händerna på arbetsgivare.

Det finns ett ord för detta: hyckleri.


LÄS MER – Somar Al Naher: Är det jag som är problemet, Magdalena Andersson? 


Somar Al Naher är medarbetare på Expressens kultursida.

I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång om akademikrisen med den ständige sekreteraren Göran K Hansson och Författarförbundets Gunnar Ardelius. Kultur-Expressen finns också som podcast.