KULTURDEBATT | TOTALITARISM. Ibland ställs man inför möjligheten att testa en hypotes som trots att den uppstått helt slumpmässigt är så illustrativ att den framstår som konstruerad. Det skedde till exempel tidigare i veckan, då det meddelades att Sven Wollter tilldelats Jan Myrdalsällskapets Leninpris. Vilken är då hypotesen?
Jo, för något dygn sedan dog som bekant Ikeas grundare Ingvar Kamprad, och sedan dess har offentligheten till ungefär lika del varit fylld av hagiografier som av texter som påmint om Kamprads relation till högerextrema rörelser, under krigsåren och därefter.
Ingvar Kamprad tog avstånd
Likheten med Wollter är uppenbar: en offentlig person som svurit sig till en av 1900-talets blodbesudlade totalitära ideologier. Men medan Kamprad då han ännu levde både hann ta avstånd från de ideologiska miljöer han tidigare rört sig inom, och be om förlåtelse för att han alls befunnit sig där (vilket Dan Korn påmint om i tidskriften Kvartal) är det svårt att föreställa sig att något liknande framgångsrikt skulle avkrävas Wollter. I det fallet går inga drev, briserar inga skandaler. Det är uppenbarligen skillnad på totalitarism och totalitarism, på mord och mord.
LÄS MER - Ulrika Knutson: I berättelse om Ikea spelar vi alla huvudrollen
Lenins, Stalins och Maos apologeter
När man påpekar detta enkla blir man ofta beskylld för att ägna sig åt whataboutism och snickra kålsuparteorier. Som vore det fullständigt orimligt att döma Lenins, Stalins och Maos apologeter lika hårt som vi rätteligen dömer Hitlers. Det är en märklighet, en av den svenska offentlighetens stora gåtor.
Men kanske är jag orättvis, kanske är slutsatserna förhastade. Hypotesen att det är enklare att komma undan med totalitära böjelser om de tar kropp till vänster testas i detta nu, på en kultursida och i ett Facebookflöde nära dig.
Vi får vänta och se.
Av Gustaf Johansson
Gustaf Johansson är skribent och doktorand i historia vid Uppsala universitet.
LÄS MER - David Lindén: Varför vill liberaler ta emot Aftonbladet Kulturs ideologipris?