Sven Wollter. Foto: /IBL / /IBLSven Wollter. Foto: /IBL / /IBL
Sven Wollter. Foto: /IBL / /IBL
Ingvar Kamprad. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESSIngvar Kamprad. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS
Ingvar Kamprad. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS

Låt inte Wollter slippa kraven på botgöring

Publicerad

Ingvar Kamprad avkrävdes med all rätt ursäkter och avståndstaganden från sin bruna bakgrund.

Gustaf Johansson undrar varför vi inte behandlar vänsterprofiler som svurit sig till en annan blodbesudlad 1900-talsideologi på samma sätt.

KULTURDEBATT | TOTALITARISM. Ibland ställs man inför möjligheten att testa en hypotes som trots att den uppstått helt slumpmässigt är så illustrativ att den framstår som konstruerad. Det skedde till exempel tidigare i veckan, då det meddelades att Sven Wollter tilldelats Jan Myrdalsällskapets Leninpris. Vilken är då hypotesen? 

Jo, för något dygn sedan dog som bekant Ikeas grundare Ingvar Kamprad, och sedan dess har offentligheten till ungefär lika del varit fylld av hagiografier som av texter som påmint om Kamprads relation till högerextrema rörelser, under krigsåren och därefter.

Ingvar Kamprad tog avstånd

Likheten med Wollter är uppenbar: en offentlig person som svurit sig till en av 1900-talets blodbesudlade totalitära ideologier. Men medan Kamprad då han ännu levde både hann ta avstånd från de ideologiska miljöer han tidigare rört sig inom, och be om förlåtelse för att han alls befunnit sig där (vilket Dan Korn påmint om i tidskriften Kvartal) är det svårt att föreställa sig att något liknande framgångsrikt skulle avkrävas Wollter. I det fallet går inga drev, briserar inga skandaler. Det är uppenbarligen skillnad på totalitarism och totalitarism, på mord och mord.

 

LÄS MER - Ulrika Knutson: I berättelse om Ikea spelar vi alla huvudrollen 

Lenins, Stalins och Maos apologeter

När man påpekar detta enkla blir man ofta beskylld för att ägna sig åt whataboutism och snickra kålsuparteorier. Som vore det fullständigt orimligt att döma Lenins, Stalins och Maos apologeter lika hårt som vi rätteligen dömer Hitlers. Det är en märklighet, en av den svenska offentlighetens stora gåtor.

Men kanske är jag orättvis, kanske är slutsatserna förhastade. Hypotesen att det är enklare att komma undan med totalitära böjelser om de tar kropp till vänster testas i detta nu, på en kultursida och i ett Facebookflöde nära dig. 

Vi får vänta och se.

 

Av Gustaf Johansson

Gustaf Johansson är skribent och doktorand i historia vid Uppsala universitet.

 

LÄS MER - David Lindén: Varför vill liberaler ta emot Aftonbladet Kulturs ideologipris? 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag