Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt inte polisen förstöra allsvenskan i fotboll

Ståplatspublik på IFK Norrköpings Östgötaporten.Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hammarbys klack protesterar mot polisen.Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Anna Hellgren.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Polisens jakt på bengaler har gått för långt. Anna Hellgren manar till försvar för ståplatsläktaren.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Klart att ett land som förbjuder rökning på uteserveringar inte kan ha bengaler på herrfotbollens ståplatsläktare, hur skulle det se ut? Som bekant har polisen tagit sig an uppgiften att utrota dessa fridstörande nödbloss med sällan skådad frenesi.

Senaste budet: ingriper inte klubbarnas egna ordningsvakter mot eventuellt eldande under matchen mellan AIK och Hammarby på söndag väntar ”selekterad” ståplats med mindre publik – i potten ligger också förbud mot tifon och spel för tomma läktare. Sedan tidigare har man förbjudit flaggor stora nog att gömma en bengalbrännare eller tre.

 

Och allt för att ”vanligt folk” ska kunna gå på fotboll. Jag vet inte vilka antropologiska kriterier ordningsmakten underkastat sig, men sist jag var på match (i måndags, som en av ca 300 i IFK Norrköpings bortaklack mot Hammarby) såg jag en tvååring, en dam i 70-årsåldern och snart sagt allt däremellan. 

Polisen borde ha sett samma sak; vi fick alla passera ett gäng pumpade kravallpoliser för att kom ut på läktaren. 

Häromdagen avslöjade Expressen att Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson inte bara är en av arkitekterna bakom polisens nya hårda linje, utan också har tjänat miljoner som lobbyist för de vaktbolag som är tänkta att ta över polisens arbetsuppgifter när arenorna väl sanerats från stökiga supportrar. 

 

Den minnesgode vet att samme Björn Eriksson så sent som 2013 presenterade den så kallade huliganutredningen, vilken kom fram till diametralt motsatta slutsatser. I stället för fortsatt repression och farlig polarisering mellan läktare och polis skulle framtiden bjuda på samverkan mellan supportrar, polis och klubbar – och legal pyroteknik under ordnade former. 

Jag är så gammal och har gått på fotboll så länge att jag minns när ståplatsläktarna utanför storstäderna ekade tomma. Jag minns också mindre goda år där åskådarna var något fler, men machofyllorna och destruktiviteterna för många.

Men det var länge sedan. För varje år blir de allsvenska läktarna bättre – på att sjunga, och på att bli en plats som rymmer flera. Låt inte polisen och Erikssons miljoner förstöra det.

 

LÄS MER – Anna Hellgren: Varning för den nya högerns myter

 

Anna Hellgren är redaktör och skribent på Expressens kultursida.

I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen.