Martin Ådahl. Foto: SVEN LINDWALLMartin Ådahl. Foto: SVEN LINDWALL
Martin Ådahl. Foto: SVEN LINDWALL
Emmanuel Macron. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TTEmmanuel Macron. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TT
Emmanuel Macron. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TT
Negar Josephi. Foto: KARL GABORNegar Josephi. Foto: KARL GABOR
Negar Josephi. Foto: KARL GABOR

Låt inte nättrollen diktera vad vi skriver

Publicerad

Martin Ådahl bemöter Negar Josephis kritik av hur ordet "Rothschildbankir" har använts i svenska medier.

Ibland kommer ”attacker” på kultursidorna som är så konstiga att man inte vet om eller hur man ska svara. Som när Negar Josephi drar till strids mot att jag använt uttrycket Rothschildsbankir om Emanuel Macron. Josephi menar att jag borde vetat att ”Rothschildbankir” är ett kodord för antisemitism. Inga anklagelser framförs, men mitt namn förekommer i en text om antisemitism och anti-Israel. De som känner mig vet att jag inte tar lätt på sådan glidningar.

För det första: Rothschildbankir är en direktöversättning av hur Macron omnämns av i stort sett alla vanliga medier i Frankrike och av honom själv, ”banquier chez Rothschild”. Det är en rak beskrivning av det jobb han innehade 2008-2012.

 För det andra: Att vara investment banker (för att använda den engelska termen) på Rothschild & Cie får inte upplevas som något negativt och accepteras som sådant. Rothschild är en av världens äldsta, främsta och mest respekterade banker. Macron själv har pratat om sin tid hos Rothschilds i positiva ordalag och det med rätta. 

 

 

LÄS MER - Negar Josephi: "Rothschildbankir är ett antisemitiskt kodord"  

 

Vore illa främst mot Rothschild

Vi kan inte acceptera nättrollens makt så till den milda grad att vissa uttryck som de också använder på ett vidrigt sätt därmed ska bli deras. Det vore absurt och djupt felaktigt om vi inte ens skrev ordet ”Rothschild” för att det, som Negar Josephi menar, är ett ”kodord för en judisk världskonspiration”. Det vore illa främst mot Rothschild.

Alla som hört eller läst mig om Macron kan för övrigt inte missat att jag uttryckt mig positivt om honom, vissa hävdar kanske för positivt. Det fanns ingen grund alls att läsa in något överhuvudtaget pejorativt i min formulering. Inte ens något av typen att Macron en gång i tiden var en ond kapitalist, sådant har jag inget till övers för alls, och det framgår.

Slutligen: i ett läge där antisemitism och nya xenofoba rörelser växer och vi med alla medel försöker mota dessa tillbaka med en positiv liberal vision, där inte bara Macron utan även skribenter som Negar Josephi spelar en roll, är det tokigt att ägna tid åt den här typen av hittepå. Låt inte nättrollen diktera vad vi skriver, då har vi snart inget kvar.

 

Martin Ådahl är chefsekonom på Centern och tidigare publicist som grundare av tidskriften Fokus.

 

SVAR DIREKT: Ådahl lämnar öppet för tolkning

 

Negar Josephi skriver slutreplik i debatten om begreppet "Rothschildbankir".

 

Som bland andra Svenska kommittén mot antisemitism konstaterat har namnet Rothschild tillsammans med olika kombinationer av ”bank” och ”bankir” på senare år blivit ett allt vanligare sätt att frambesvärja bilden av en judisk världskonspiration. När man, som Martin Ådahl, använder sig av begreppet utan närmare förklaring lämnar man det öppet för tolkning. 

Att Ådahl indignerat åberopar sin fläckfria vandel må vara honom förlåtet: en mänsklig reaktion, om än inte särskilt produktiv. Att läsa på är i regel framkomligare än att slå ifrån sig. Och varför inte ägna en bisats åt att förklara begreppets innebörd och relevans, nästa gång.

 

Negar Josephi

Negar Josephi är skribent på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag